Üsküp'te Çanakkale Şehitleri İçin Tören Düzenlendi

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti Üsküp Büyükelçiliği, bugün 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü vesilesiyle bir tören düzenledi.

Büyükelçilik rezidansında T.C. Üsküp Büyükelçisi Hasan Mehmet Sekizkök’ün ev sahipliğinde yapılan anma törenine, siyasiler, bürokratlar, işadamları ve seçkin davetliler katıldı. Bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan anma töreninde, Büyükelçi Sekizkök bir konuşma yaptı.

Büyükelçi Sekizkök konuşmasında, “Kadim tarihimizdeki her bir şehidimizin yürekleri dağlayan ayrı bir hikayesi vardır. Bu hikayelerin müşterek noktalarından biri vatan sevgisidir. Ecdadımız gibi bugün de Türk milleti vatan sevgisini her şeyin üstünde tutmaktadır. Yüreğinde hasbi Türklük şuurunu, Türkiye sevgisini barındıran, gönlü geniş, sevgi yolunda yürüyen ecdadımızın torunlarına, Evlad-ı Fatihan’a şükranlarımı ve sevgilerimi sunuyorum. Hafızalardan hiçbir zaman silinmeyecek onca insani trajediye karşın, bu topraklarda dimdik var olan, bunu fedakarlığı, sabrı ve cesareti ile ortaya koyan ve daha nice hasletleri bulunan bu ülkenin kadim toplumu Makedonya Türklerinin, Evlad-ı Fatihan’ın azmi ve kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir“ ifadelerini kullandı.

Bu topraklarda şehit düşen ecdadın aziz hatırasını yaşatacaklarını vurgulayan Büyükelçi Sekizkök, “Türkiye, tüm kurum ve kuruluşlarıyla, ecdadımızın ve şehitlerimizin emaneti olan Makedonya Türklerinin, bu topraklardaki kardeşlerimizin yanında durmaktadır ve daima yanında olmaya devam edecektir” dedi.

Askeri Ataşe Albay Serkan Çakır ise “Çanakkale savaşı, ordumuzu zafere taşıyan Mustafa Kemal gerçeğini ortaya çıkarmış, milletimiz 500 bin evladını bu savaşta şehit vermiştir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, Çanakkale savaşlarında, özellikle Anafartalar civarında askerleriyle verdiği üstün mücadele, 276 kiloluk top mermisini sırtında taşıyan Seyit Onbaşı ve arkadaşlarının göstermiş olduğu kahramanlık, dünyada çok az milletin gösterebileceği bir kahramanlık destanıdır” diyerek Çanakkale Zaferiyle tarihin akışı üzerinde Türk ulusunun belirleyici bir rol oynadığını söyledi. 

Törenin sonunda Din Hizmetleri Müşaviri Vekili Mustafa Tarık Koca, şehitlerin ruhları için dua okudu.

üsküp çanakkale şehit anma töreni büyükelçilik hasan mehmet sekizkök