Üstün Dökmen'den Tepkilere Cevap

TAKİP ET

Başörtülülerin mesleki etik gereği psikolog, PDR'ci ya da psikiyatrist olamayacağını söyleyen Prof. Dr. Üstün Dökmen, gelen tepkilere ilişkin açıklama yaptı.

YouTube'da Armağan Çağlayan'a konuk olan Prof. Dr. Üstün Dökmen, "Başörtülü psikolog, psikiyatrist, PDR uzmanı olması meslek etiğine aykırıdır, nötr olamazlar" demişti.

Üstün Dökmen, bu sözleri nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmişti. 

Erdoğan'dan 'Başörtülü Psikolog Olamaz' Diyen Üstün Dökmen'e Tepki

Karamollaoğlu'ndan 'Başörtülü Psikolog Olamaz' Sözlerine Tepki: Bu Mantıktakiler Yüzünden Önümüzdeki Seçim Kaybedilir

"Ben Asla 'Başörtülü Uzmanlar Çalışmasınlar' Demedim"

Gelen tepkilere Cumhuriyet'e verdiği röportajla cevap veren Üstün Dökmen, "Ben asla ‘Başörtülü ruh sağlığı uzmanları çalışmasınlar, işlerini bıraksınlar’ demedim. Durumu mesleki açıdan, kuramsal olarak irdeledim, siyasi veya dini simge kullanan uzmanlarla onlara başvuranlar arasında sağlıklı bir terapötik ilişki kurulamayacağını ileri sürdüm. Bence bir kadın dini inançları gereği başını örtmek isteyebilir, bu onun hakkıdır. Ancak ruh sağlığı alanında değil başka alanlarda çalışmalıdır. Bir psikolog, psikolojik danışman veya bir psikiyatrist üzerinde dini ya da siyasi simge taşırsa, mesleğinin kendisinden beklediği nötr tavrı sergileyemez" ifadelerini kullandı.

3 İhtimal

Başörtülü bir ruh sağlığı uzmanı gören danışan için üç olasılık ortaya çıkacağını belirten Dökmen şöyle konuştu:

"‘Bravo’ der içinden, ona sempati duyar. 

‘Olmadı şimdi’ diye düşünür, antipati duyar.

Ruhsal sorunu olan kişi başörtüsüyle ilgilenmiyordur."

"Kıyafet Nötr Olmalı"

Terapistin kıyafetinin nötr olmaması durumunda görüşmeye gelen kişi için kendi sorununun yanında ikinci bir sorun ortaya çıkacağını belirten Dökmen, "Bu sorun sadece başörtüsü için geçerli değildir. Ruh sağlığı uzmanları, danışma ya da terapi ortamlarında haç da takamazlar. Atatürk rozeti veya bir futbol takımı amblemi de takmamalıdırlar, kadın uzmanlar sade bir kıyafet giymelidirler. Benim Atatürk sevgim aşikârdır, ancak geçmişte danışma odama Atatürk resmi asmamışımdır. Çünkü bana gelen danışan Atatürk’ü sevmeyebilir. Benim danışanıma olan saygım, Atatürk’e olan kişisel sevgimden üstündür. Mesleğini ciddiye alan her psikolog için böyle olmalıdır" şeklinde konuştu.

Kendisinin psikolog olmadığını öne sürenlere de cevap veren Dökmen, "Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde dört yıl okudum, lisans diploması aldım, psikolog oldum. Bu bölümde uygulamalı psikoloji alanında yüksek lisans yaparak klinik psikolog oldum. Daha sonra Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi’nde, PDR alanında doktora, doçentlik ve profesörlük dereceleri aldım. Bu açıklamalar gerçek dışıdır" dedi.

üstün dökmen tepkilere cevap verdi psikolog psikiyatrist pdrci terapist başörtülü olamaz recep Tayyip Erdoğan 28 şubat Temel Karamollaoğlu