Utku Çakırözer: Ekran Karartmak Demokrasi Ayıbıdır

TAKİP ET

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Ağustos ayı Basın Özgürlüğü raporunu açıkladı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Ağustos ayı Basın Özgürlüğü raporunu açıkladı; son bir ayda TELE 1’e verilen haksız cezalara dikkat çekerek ekranlarının karartılmasına tepki gösterdi.

Çakırözer, “Bu yapılan sadece ekranların karatılması değil, hem basın özgürlüğünün hem de halkın haber alma hakkının karartılmasıdır. Demokrasi ayıbıdır. Tele 1’e son 1 ay içinde verilen cezalar art arda geldi. RTÜK’ün verdiği cezalar yetmezmiş gibi bir de İçişleri Bakanlığı hedef gösterdi. Bu cezalar sadece Tele 1’e yönelik cezalar değildir. Bu cezalarla halkın gerçekleri öğrenmesi engellenmek istenmektedir” dedi.

Çakırözer’in raporuna göre; gazeteciler Ağustos ayında da haberleri ve yazıları nedeniyle tehdit edildi, fiziksel şiddete uğradı. Ağustos ayında 1 gazetecinin evine silahlı saldırı düzenlenirken, Bursa ve Ordu’da da 2 gazeteci darp edildi. 3 gazeteci gözaltına alındı. 3 gazeteci hakkında soruşturma açıldı, 1 gazeteciye ajanlık teklifinde bulunuldu. RTÜK 6 televizyon kanalına çeşitli nedenlerde idari ve para cezası verdi, TELE 1’ e verilen 5 günlük yayın durdurma cezası uygulamaya konuldu.  1 gazeteciye gazetecilik faaliyeti nedeniyle 50 bin TL’lik tazminat davası açıldı.

Çakırözer konu hakkında şu açıklamalarda bulundu:

"Gazeteciler haberleri, yazıları nedeniyle tehdit ediliyor, işsiz bırakılıyor, soruşturmalara maruz bırakılıyor. Gazeteciler, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle hem özgürlüklerinden mahrum bırakılıyor, hem de hayatları tehlikeye atılıyor. Son iki aydır gazetecilere yönelik tehdit ve fiziksel şiddet sayılarındaki artış endişe verici. Hem halkın haber alma hakkı hem de gazetecilerin yaşamlarını tehlikeye atmamak için gazetecilere yönelik tüm bu saldırıların bir an önce bunun önüne geçilmeli.”

basın özgürlüğü utku çakırözer chp chp eskişehir milletvekili ağustos ayı basın özgürlüğü raporu tele 1 yayın karartma cezası tele1 sansüzr gazetecilere şiddet