Uygur Hareketi Eli Kanlı ÇKP'nin Uygur Türklerine Uyguladığı Soykırıma Yönelik Rapor Yayınladı

TAKİP ET

Uygur Hareketi eli kanlı ÇKP rejiminin dördüncü Evrensel Periyodik İncelemesi için Uygur Türklerine yönelik soykırımını ve Doğu Türkistan'da insanlığa karşı işlediği suçları gösteren ayrıntılı bir rapor sundu.

Uygur Hareketi, Evrensel Periyodik İnceleme kapsamında soykırımcı ÇKP'nin Uygurlara yönelik soykırımını ve insanlığa karşı suçlarını gösteren ayrıntılı bir rapor yayımladı.

Uygur Hareketi'nin raporuna göre soykırımcı Çin 2018 yılından beri işgal altındaki Doğu Türkistan'daki zulmünü endişe verici bir oranda artırdı. Ağustos 2022'de BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, soykırımcı ÇKP'nin Doğu Türkistan'daki zulmünün "özellikle insanlığa karşı suçlar olmak üzere uluslararası suçlar teşkil edebileceği" sonucuna varan bir rapor yayınladı. Ek olarak, Aralık 2021'de İngiltere'deki bağımsız Uygur Mahkemesi, Çin hükümetinin eylemlerinin bir soykırım eylemi teşkil ettiğini belirten kararını verdi.

Uygur Hareketi İdari Direktörü Ruşen Abbas, Uygur Hareketi'nin sunumunda soykırımcı ÇKP tarafından işlenen çeşitli insan hakları ihlallerine ilişkin kanıtlar sunduğunu ifade etti. Abbas, "Bu ihlaller arasında kitlesel gözaltılar, keyfi tutuklamalar, zorla çalıştırma, dijital izleme, zorla akrabalık, dine baskı ve dini mekanların tahrip edilmesinin yanı sıra kadın ve çocuk hakları ihlalleri de yer alıyor ve bunlar bir bütün olarak ele alındığında Uygur Türklerini yok etmek amacıyla soykırım suçunun işlendiğine işaret ediyor" dedi.

Abbas, yayımlanan raporunun ÇKP rejiminin Uygur Türklerine yönelik soykırım politikasını, özellikle de kadın ve çocukların içinde bulunduğu kötü durumu vurgulayarak uluslararası toplumun dikkatine sunmayı amaçladığını söyledi. Abbas, "Uygur ve diğer Türk kadınları ve çocukları soykırımcı Çin'in imha kampanyasının merkezinde yer alıyor çünkü onlar olmadan gelecek nesil de olmaz. Uygur Hareketi, Doğu Türkistan halkına yönelik her türlü insan hakları ihlaline son verilmesini amaçlayan soykırımcı Çin hükümetine yönelik özel tavsiyelerin de ana hatlarını belirlemiştir."  ifadelerini kullandı.

Soykırımcı Çin Doğu Türkistan uygur türkleri uygur hareketi ruşen abbas