Uygur Hareketi'nden, 10 Yıldır Soykırımcı Çin'in Esaretinde Bulunan İlham Tohti İçin Özgürlük Çağrısı

TAKİP ET

10 yıldır soykırımcı kızıl Çin'in esaretinde bulunan Profesör İlham Tohti için Uygur Hareketi, özgürlük çağırısında bulundu.

Uygur Hareketi, 10 yıldır soykırımcı ÇKP'nin esareti altında bulunan Profesör İlham Tohti için esaretinin 10. yılında özgürlük çağrısı yaptı.

14 Ekim 2014 tarihinde tutuklanan ve 23 Eylül 2014 tarihinde sözde 'bölücülük' suçlaması ile soykırımcı ÇKP tarafından müebbet hapis ile cezalandırılan Tohti, Martin Ennals İnsan Hakları Savunucuları Ödülü, Václav Havel İnsan Hakları Ödülü, Sakharov Düşünce Özgürlüğü Ödülü gibi çeşitli ödüller kazanmış ve 180'den fazla üst düzey yetkili ve uzman tarafından "Uygur halkının özgürlük mücadelesinin gerçek sembolü" olduğu gerekçesiyle 2024 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.

Kızıl Çin'in Uygur Soykırımını Örtbas Etme Çabaları Devam Ediyor

'Çin Rejimi'nin İğrenç Suçlarını Ortaya Çıkarmak İçin Birleşelim'

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, İlham Tohti için yapılan özgürlük çağrısında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün, sarsılmaz bir dayanışma içinde, Profesör İlham Tohti'nin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması çağrısında bulunuyor ve kendisine yönelik asılsız suçlamaları kınıyoruz. Profesör Tohti'nin haksız yere hapsedilmesi, Uygur halkının Çin Komünist Partisi eliyle maruz kaldığı amansız zulmün dokunaklı bir hatırlatıcısıdır. Onuncu yıldönümünü anarken 2004'ten bu yana Uygurlar için yaptığı barış savunuculuğu sebebiyle özgürlüğünü feda eden bir adamı tanıyoruz, Çin rejiminin iğrenç suçlarını ortaya çıkarmak için birleşelim ve Doğu Türkistan'da devam eden soykırıma bir son vermek için güçlerimizi birleştirelim."

Uygur Hareketi Eli Kanlı ÇKP'nin Uygur Türklerine Uyguladığı Soykırıma Yönelik Rapor Yayınladı

 

uygur hareketi ruşen abbas kızıl çin çkp ilham tohti