Uygur Hareketi'nden BM Yüksek Komiserine Uygur Soykırımı Konusunda Pozisyonunu Netleştirme Çağrısı

TAKİP ET

Uygur Hareketi, BM Yüksek Komiserliğine çağrıda bulundu.

Uygur Hareketi, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'ün 24 Mayıs'ta Cenevre'de düzenlenen BM basın toplantısında yaptığı son açıklamada Uygur Soykırımından bahsetmemesine ve soykırımcı ÇKP rejiminin insanlığa karşı suçlarının altını çizmemesine tepki gösterdi.

Uygur Hareketi BM İnsan Hakları Yüksek Komiserini Uygur Soykırımı konusundaki tutumunu netleştirmeye ve soykırımcı ÇKP hükümetini işlediği suçlardan sorumlu tutmak için aktif olarak çalışmaya çağırdı. 

Yüksek Komiser Volker Türk, son konuşmasında, "Uluslararası insan hakları hukukuna aykırı yasalara dayanarak insan hakları savunucularına karşı bir dizi cezanın verildiği Çin de dahil olmak üzere sivil alanın daralmasından da endişe duymaya devam ediyorum." diyerek endişesini dile getirmişti. 

Ancak Uygur Hareketi Yüksek Komiser'in son sözlerinin, bir yıldan kısa bir süre önce tüm Uygurların, insan hakları savunucularının ve Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi'ni destekleyen ulusların Yüksek Komiserlik Ofisi'ni Uygur Soykırımı konusundaki özel raporunun yayımlanmasıyla ilgili olarak Çin'in baskısına boyun eğmediği ve gerçekleri söylediği için övdüğü durumla taban tabana zıt olduğunu vurguladı.

Uygur Hareketi'nden yapılan açıklamda İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, modern tarihin en ağır insan hakları krizlerinden biri olan Uygur Soykırımı da dahil olmak üzere Çin'in insanlığa karşı suçlarından bahsetmemesi "cesaret kırıcı" olarak değerlendirildi.

Ağustos 2022'de yayımlanan raporda soykırımcı ÇKP rejiminin Uygurlara ve diğer Türk halklarına karşı uyguladığı, Çin'in sözde yeniden eğitim kamplarında kitlesel keyfi gözaltı, işkence ve cinsel şiddet, kitlesel gözetim, zorunlu çalıştırma programları, insan hakları savunucularına karşı misilleme, Uygur kadınları ve doğum oranlarının zorla bastırılması, ayrıca aileden ayrılma ve çocukların ebeveyn bakımından zorla uzaklaştırılması konuları yer almıştı. Soykırımcı ÇKP'nin politikalarının acımasızlığına dikkat çeken raporda, Çin'in baskısının "uluslararası suçlar, özellikle de insanlığa karşı suçlar teşkil edebileceğini" belirlenmişti.

Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşan Abbas, Yüksek Komiser'in sözlerinde Uygur krizini ele almamasının, BM Yüksek Komiserinin Doğu Türkistan'daki ağır insan hakları ihlallerine ilişkin Ağustos 2022 raporunun zemininde derin bir hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Abbas , "BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin, ofisinin potansiyel ' insanlığa karşı suçlar' olarak ilan ettiği suçları vurgulamaktan geri adım atıyor gibi görünmesinden derin endişe duyuyorum. Soykırıma, zorunlu çalışmaya ve kültürel asimilasyona maruz kalan Uygurların içinde bulunduğu kötü duruma ilişkin hafıza kaybı son derece rahatsız edici." dedi."

"Pozisyonlarını Netleştirmeye Çağırıyoruz"

Abbas, “Sistemik baskı, keyfi gözaltı ve kültürel kimliklerine yönelik amansız bir saldırı ile karşı karşıya kalan Uygur halkının içinde bulunduğu kötü durum göz ardı edilemez veya görmezden gelinemezken, Yüksek Komiser Türk ve BM'yi pozisyonlarını acilen netleştirmeye çağırıyoruz. İnsan haklarına ilişkin her tartışmada Çin, sürmekte olan Uygur soykırımı nedeniyle kınanmalıdır. Bunu yapmamak, ÇKP'ye, sonuçlarla yüzleşmeden hareket etme özgürlüğüne sahip olduklarına dair tehlikeli bir mesaj gönderiyor" dedi.

 

uygur hareketi uygurlar uygur uygur türkleri uygur soykırımı volker türk bm bm yüksek komiseri çin çkp