Uygur Hareketi Uluslararası Topluma, Çin'i Soykırımdan Sorumlu Tutma Çağrısında Bulundu

TAKİP ET

Uygur Hareketi, Birleşmiş Milletler tarafından Çin adına hazırlanan Evrensel Periyodik İnceleme(UPR)'nin birinci gününün sonuçlanmasının ardından, uluslararası topluma Çin'i soykırımdan sorumlu tutma çağrısında bulundu.

Uygur Hareketi, Evrensel Periyodik İnceleme(UPR)'nin ilk gününün sonuçlanmasının ardından uluslararası topluma, Çin'i soykırımdan sorumlu tutma çağırısında bulundu.

Uygur Hareketi Eli Kanlı ÇKP'nin Uygur Türklerine Uyguladığı Soykırıma Yönelik Rapor Yayınladı

Uluslararası İnsan Hakları Servisi'nin haberine göre, 50'den fazla devlet, Soykırımcı Çin'in insan hakları sicilini övmek için yürüttüğü lobi faaliyetlerine rağmen, acil konularda çok sayıda spesifik ve detaylı tavsiyede bulundu.

Önerilen eylemler arasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin raporunda özetlenen tavsiyelerin kabul edilmesi, Uygur bölgesi ve Tibet'e sınırsız girişe izin verilmesi, Hong Kong'daki 'Ulusal Güvenlik' yasasının yürürlükten kaldırılması ve diğer tedbirlerin yanı sıra Uygur bölgesi ve Tibet'te gözaltı ve ailelerin ayrılması gibi kapsamlı bir şekilde belgelenen uygulamalara son verilmesi yer aldı. Eli kanlı ÇKP rejiminin uyguladığı baskıya rağmen bazı gelişmekte olan ülkelerin endişelerini açık bir şekilde dile getirmesi ise dikkat çekti.

ABD Cenevre Misyonu, Uygur bölgesinde, Tibet'te ve Hong Kong'da keyfi olarak gözaltına alınan ve birçoğu BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu tarafından tespit edilen tüm bireylerin serbest bırakılması çağrısı da dahil olmak üzere sekiz tavsiyede bulundu.

Uygur Hareketi'nden, 10 Yıldır Soykırımcı Çin'in Esaretinde Bulunan İlham Tohti İçin Özgürlük Çağrısı

ABD Cenevre Misyonu ayrıca hem yurtdışında hem de Çin'de bireylere yönelik taciz, gözetim ve tehditlere son verilmesi çağrısında bulundu. Ayrıca, kültür, dil, din veya inanç temelli ayrımcılığın sona erdirilmesi ve Tibet ile Uygur bölgesinde yatılı okullar gibi zorla asimilasyon politikalarına son verilmesi de tavsiyeler arasında yer aldı. ABD ayrıca Uygur bölgesinde zorla çalıştırma, evlilik, doğum kontrolü, kısırlaştırma, kürtaj ve aileleri ayırma uygulamalarına son verilmesi çağrısında bulundu.

'Şimdi Atılması Gereken En Önemli Adım, Çin'in Hesap Vermesini Sağlamaktır'

Bugünkü UPR oturumuna katılan Uygur Hareketi İcra Direktörü Ruşen Abbas, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Çin'in işlediği suçların yaklaşık 30 ilgili ülke tarafından listelendiğine tanık olmaktan memnuniyet duyuyoruz. Çin'in ısrarcı yalanlarına ve açık inkarına rağmen bu önemli tepki, insan hakları ve adalete olan bağlılığın bir kanıtıdır.

Ayrıca, Çin'in işlediği suçları ortaya koyan kanıtların artması karşısında, uluslararası toplumun yanlış söylemlerle yönlendirilmeyeceğine dair güçlü bir mesaj göndermektedir. Şimdi atılması gereken en önemli adım Çin'in hesap vermesini sağlamaktır."

Kızıl Çin'in Uygur Soykırımını Örtbas Etme Çabaları Devam Ediyor

Evrensel Periyodik İnceleme

Evrensel Periyodik İnceleme (UPR), küresel olarak insan haklarının iyileştirilmesi ve tüm ülkelerdeki insan hakları ihlallerin ele alınması için her beş yılda bir, tüm BM Üye Devletlerinin insan hakları kayıtlarının kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesini içeren Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin bir mekanizmasıdır.

 

uygur hareketi evrensel periyodik inceleme birleşmiş milletler doğu türkistan insan hakları çin