Uygur Kurultayı'ndan Başına Ödül Konan Hong Konglu Aktivistlere Destek

TAKİP ET

Hong Konglu aktivist Anna Kwok'un tutuklanması için Hong Kong polisi başına ödül koydu.

Geçen günlerde Hong Kong polisi, Anna Kwok ve aralarında Avustralya, İngiltere ve ABD’de yaşayanların da bulunduğu ülkelerde yaşayan diğer yedi aktivist üzerindeki baskıyı artırmaya yönelik girişimlerde bulunarak, ulusal güvenlik ihlalleri iddiasıyla tutuklama emri çıkardı ve tutuklanan her bir kişi için 127 bin dolar ödül teklif etti.

Kwok, Washington’daki evinden yaptığı telefon görüşmesinde yakalanma emri için "Zihinsel olarak sindirmeye çalıştığım bir şey, bu karar bana savaşmam için daha fazla neden veriyor" dedi.

Yakalanması üzerine konan büyük ödül nedeniyle can güvenliğinden endişe etmesine ragmen Hong Kong’la ilgili konularda Kongre üyeleri ve diğer ABD yetkilileri arasında yürüttüğü faaliyetlere devam edeceğini açıkladı. Kısa süre önce ABD’li yetkililerle yaptığı görüşmelerde endişelerini dile getirdi.

Kwok, ‘’ABD’de güvende olmamı sağlamanın yollarını arıyoruz ve ayrıca diktatör rejimlerden gelen muhalifleri koruma konusunda deneyimleri olan diğer sivil toplum örgütleriyle görüşmeye devam ediyorum’’ ifadelerini kullandı.

İltica Belirsizliği

Ailesini en son üç yıl önce gören Kwok, eve dönmesinin kesin olarak tutuklanmasıyla sonuçlanacağı için imkansız olduğunu söyledi.

Kwok’un ABD’ye yaptığı siyası sığınma başvurusu, üzerinden bir yıl geçmiş olmasına ragmen hâlâ belirsizliğini koruyor.

Dünya Uygur Kongersi, soykırımcı Çin yönetiminin kontrolündeki Hong Kong polisinin Anna Kwok’un tutuklanması için ödül koymuş olması üzerine, ABD ve Çin arasındaki gerilimin arttığı bu dönemde siyası sığınma talebinin aciliyetinin altını çizdi.

Uygur Kurultayı, Hong Konglu aktivistlere olan desteğini belirtti.

uygur türkleri Hong Kong Aktivizm ABD