Uygur Soykırımına Karşı Hükûmetin Gerekli Tepkiyi Gösterdiğini Düşünenlerin Oranı Yalnızca Yüzde 23

TAKİP ET

MetroPOLL Araştırma'nın yayımladığı verilere göre her üç AKP'liden biri, Çin zulmünde ölüm dirim savaşı veren Uygur Türkleri için Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin yeterince tepki vermediğini düşünüyor.

Şirketin kurucusu Özer Sencar, söz konusu araştırma sonuçlarını Twitter hesabından "Dindar, milliyetçi seçmenlerin tavrı ilginç değil mi?" diyerek paylaştı.

Araştırmada, katılımcılara "Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerine yönelik politikasına hükümetin gerekli tepkiyi gösterdiğini düşünüyor musunuz?" sourusu yöneltildi.

Buna göre yüzde 76,3 ile HDP ve yüzde 73,6 ile İYİ Parti seçmeni, hükûmetin tepkisini en çok yetersiz bulan seçmen kitlesi oldu. Buna karşılık milliyetçiliğiyle övünen MHP seçmeninin ancak yüzde 42,1'i küçük ortağı oldukları hükûmetin soykırımcı Çin'e tepkisini yetersiz bulurken dindarlığıyla övünen AKP seçmeni ise yüzde 37,3 ile gerekli tepkinin verilmediğini düşünüyor.

Sonuçlar genel olarak değerlendirildiği takdirde bütün katılımcıların yüzde 53,2’lik kısmı hükûmetin Uygur Türkleri için gösterdiği çaba ve tepkiyi yetersiz bulurken yüzde 23,8’lik bir kısmı ise konuya ilişkin "Fikrim yok/Cevabım yok" dedi.

Uygur Soykırımı

Uygur Türklerinin katil Çin tarafından "yeniden eğitim kampları" olarak adlandırılan ancak esasen her biri birer toplama kampı olan hapishanelerde zorla tutulması, kadınların zorla kısırlaştırılması, çocukların ailelerinden ayrılması, fabrikalarda zorla çalıştırma, sistematik tecavüz ve işkence Çin'de yaşanan insan hakkı ihlalleri arasında yer alıyor.

ABD'nin hem şimdiki hem de eski dışişleri bakanları ile Britanya, Kanada ve Hollanda parlamentoları, Çin’in Uygur Türklerine yönelik bu muamelesini soykırım olarak nitelendirmişti. Zira bu muameleler, soykırımın maddî ve manevî unsurlarını barındırıyor.

Birleşmiş Milletler’in (BM) verilerine göre soykırımcı Çin, "mesleki eğitim" verdiğini ve "aşırılığı" ortadan kaldırmayı amaçladığını iddia ettiği bu toplama kamplarında en az 1 milyon Uygur Türkü’nü esir tutuyor.

Batılı ülkeler, Doğu Türkistan'da, öz yurtlarında soykırıma uğrayan Uygur Türkleri için seslerini gür bir şekilde çıkarırken Türkiye ise utanılacak bir sessizlik içinde.

Uygur Türkleri Çin Uygur Soykırımı Türkiye Türkiye'nin tepkisi Uygurlar MetroPOLL Metropoll araştırma HDP İYİ Parti MHP AKP Saadet Partisi CHP