Uygur Teşkilatından ÇKP Diktatörü Şi Cinping'in Uygur Soykırımının Sürdürülmesi Emrine Tepki

TAKİP ET

Uygur Hareketi, soykırımcı Şi Cinping'in Uygur Soykırımının sürdürülmesi emrine sert tepki gösterdi.

Geçtiğimiz günlerde işgal altındaki Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de açıklama yapan ÇKP diktatörü soykırımcı Şi Cinping, devam eden Uygur soykırımının devam etmesini ve baskı politikalarının daha da artırılması emri verdi. Uygur Hareketi, Şi Cinping’in Uygur Soykırımının sürdürülmesi emrine sert tepki gösterdi.

Uygur Hareketi derin endişelerini dile getirirken Şi Cinping’in Urumçi’de Uygurlara karşı sert bir duruşa olan bağlılığını yeniden teyit ettiği son konuşmasının ardından Çin’in insan haklarını ve uluslararası eleştirileri ısrarla göz ardı etmesini kınadı. Şi Cinping, konuşmasını Doğu Türkistan’da “sosyal istikrarı” korumaya odaklayarak, terörle mücadele önlemlerine ve İslam’ın daha fazla “Çinlileştirilmesine” duyulan ihtiyacı vurguladı. Şi Cinping'in bu yorumları, Çin’in dini özgürlük ve kültürel koruma da dahil olmak üzere Uygurların temel haklarına yönelik devam eden ciddi ihlallerini vurgular bir nitelik taşıdı.

Şi Cinping’in açıklaması aynı zamanda, sözde terörle mücadele çabalarını istikrarın korunmasıyla birleştirme niyetini de vurguluyor. Bu yaklaşım, milyonlarca masum Uygur’un insanlığa karşı suç ve soykırıma varan haksız kitlesel gözaltıları ve programatik baskısı için bir gerekçe olarak kullanıldığını ortaya koyuyor. Dahası, Şi Cinping’in İslam’ın “Çinlileştirilmesini” derinleştirmeye yaptığı vurgu, dini haklara açık bir ihlal olduğu gibi aynı zamanda Uygurların kültürel kimliğine yönelik olarak büyük bir tehdit oluşturuyor. Uygur Hareketi ise inanç özgürlüğünün özünü baltaladığı için dini uygulamaları manipüle etme ve çarpıtma girişimlerine karşı sert bir tepki gösterdi.

Uygur Hareketi başkanı Ruşen Abbas, “Şi’nin halkıma karşı bu baskıcı politikaları açıkça onaylaması ve vurgulaması beni şahsen şok etmedi. Çin hükümetinin devam eden baskısını kınıyor ve uluslararası toplumu, Çin’i insan hakları ihlallerinden sorumlu tutma çabalarını artırmaya çağırıyoruz. Dünya bu vahşetlere göz yumamaz, birlik olmalı ve bu büyük adaletsizliğe karşı durmalıyız. Üzücü gerçek şu ki, Şi’nin Uygur halkına karşı soykırım politikalarını iki katına çıkarma yeteneği, kısmen dünyanın yetersiz tepkisinden ve “bir daha asla” şeklindeki ciddi vaadini yerine getirememesinden kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

Uygur Hareketi, uluslararası topluma sadece bu ağır insan hakları ihlallerini kınamakla kalmayıp, aynı zamanda Çin’e soykırım politikalarına son vermesi için baskı yapmak için acil ve somut adımlar atmaya yönelik çağrıda bulunuyor. Dünya çapındaki hükümetlere, örgütlere ve bireylere ise Çin’i sıkı bir şekilde sorumlu tutmak ve Uygur halkının insan haklarının ve onurunun korunmasını talep etmek için birlik olma çağrısını yapıyor. Uygur Teşkilatı, sadece uyumlu ve kararlı bir eylemle bu insan hakları felaketinin gidişatını tersine çevirmeyi ve “bir daha asla” vaadinin gerçeğe dönüşmesini umduğunu belirtiyor.

 

uygur uygur teşkilatı şi cinping soykırım çkp çin doğu türkistan