Uygur Türklerinden 'Pekin Soykırım Olimpiyatı'na Boykot Çağrısı

TAKİP ET

Uygur Türkleri, Türkiye'yi soykırımcı Çin'de düzenlenecek olan Pekin Olimpiyatlarını boykot etmeleri çağrısında bulundu.

Dünya Uygur Kurultayı Vakfı, Doğu Türkistan Araştırmaları Vakfı ve Uygur Akademisi Vakfı, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesini "Pekin Soykırım Olimpiyatı"nı boykot ederek en alt düzeyde temsilci göndermeye, Türk sporcuları ise kendi inisiyatifleriyle boykot etmeleri çağrısında bulundu.

Uygur Türkleri ayrıca Türk medyasını Çin'in propaganda aracına dönüşmemeye, Pekin Olimpiyatlarıyla ilgili yayınları minimuma indirmeye veya hiç yayımlamamaya, bunun yanı sıra Türk halkını da olimpiyat oyunları seyretmemeye ve sosyal medyada paylaşmamaya çağırdı.

2016 yılından bu yana Çin Komünist Partisi yönetimi tarafından Doğu Türkistan'da sözde mesleki eğitim merkezleri adı altında toplama kampları inşa edilerek 3 milyonu aşkın Uygur, Kazak ve Özbek Türklerinin hapsedildiği ve diktatör Xi Jinping talimatıyla sistematik bir soykırım politikası güdüldüğü belirtilen boykot açıklamasında Uygur STK'ları, Dünya Uygur Kurultayı Başkanı Sn. Dolkun İsa’nın talebi ve ünlü yargıç Sör. Geoffrey Nice’in kabul etmesiyle 3 Eylül’de Londra’da bağımsız Uygur Mahkemesi kurulduğu ve 15 aylık yargılamalarda incelenen 10 bin sayfadan fazla belge, dinlenen 500'den fazla tanık ve 40 araştırmacının raporları ile Çin'in Doğu Türkistan'da soykırım ve insanlığa karşı suç işlediğine karar verildiği ifade edildi.

Soykırım suçu işlenen bir ülkede bu şekilde olimpiyat düzenlenmesinin bu suça ortak olunması anlamına geldiği belirtilen açıklamada "Barış, dostluk, kardeşlik, sevgi saygı gibi değerleri barındırdığı iddia edilen olimpiyatların, bunların hepsine birden aykırı davranan, soykırım suçu işlemekte olduğu açıkça belgelenen, insan hakları, hukukun üstünlüğü, adalet, eşitlik ve hakkaniyet gibi evrensel değerlerden uzak, totaliter rejimle yönetilen Çin gibi bir ülkede yapılacak olması olimpiyat tarihinin tıpkı 1936 Berlin olimpiyatları gibi kara bir lekesi olacak kalacaktır" ifadelerine yer verildi.

Müslüman Türk halkının Doğu Türkistanlılara yapılan soykırıma dur demesi gerektiği belirtilen açıklamada "Biz neden aşırı suskun kalıyoruz? Kadim tarihten beri Çinliden Türk’e ne iyilik gelmişti ki bundan sonrası için endişe edelim. Çin’in çok çekindiği bir gerçek var o da Türk devletinin ve halkının sesinin yükselmesidir. Suskunluğa son verelim vicdan ve adalet duygularımızla hareket edelim ve zulme karşı sesimizi yükseltelim!" denildi.

uygur doğu türkistan çin olimpiyat soykırım