Uygur Türklerinden Türkiye'deki Ev Baskınları Hakkında Açıklama: Çin'e İade Edilme Korkusu Taşıyoruz

TAKİP ET

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, Çin'de sistematik işkenceye ve soykırıma maruz kalan Uygur Türklerinin Türkiye'de Çin'e iade edilme korkusu yaşadığını ifade etti.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, Çin'de sistematik işkenceye ve soykırıma maruz kalan Uygur Türklerinin Türkiye'de Çin'e iade edilme korkusu yaşadığını ifade etti.

Türkiye ile Çin arasında suçluların iadesi anlaşması kapsamında, Türkiye'deki Doğu Türkistanlıların evlerine baskın düzenlenip tutuklandığı haberleri üzerine Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği, bir açıklama yayımladı. Bu açıklamada yer alan ifadeler, AKP hükümetinin Doğu Türkistan meselesinde aldığı utanç verici tavrı gözler önüne seriyor.

"İstanbul’da artan gece baskınları ve tutuklamalar halkımızın bu endişelerini bir kat daha artırmış durumda" denilen açıklamada, antlaşmanın sonsuza kadar askıya alınması ve tutuklamaların durdurulması için çağrı yapıldı. Ayrıca tutuklamalar sırasında alınan tavrın da insanların gururunu zedelediği belirtildi.

Geçtiğimiz haftalarda Çin, Türkiye ile imzaladığı 'Suçluların İadesi Anlaşması'nı onaylamıştı.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği'nin Twitter hesabından yayımladığı açıklama şöyle:

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği baskın tutuklama Uygur Türkleri Doğu Türkistan çin soykırım işkence suçluların iadesi anlaşması