Uygur Türklerinin Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu Önündeki Eylemi Engellendi

TAKİP ET

Uygurlar 18 gündür kayıp ailelerini bulmak için Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önünde buluşuyordu.

Aileleri Pekin diktatörlüğü tarafından toplama kamplarında tutsak edilen Doğu Türkistanlı Uygur Türklerinin Çin'in İstanbul Başkonsolosluğu önündeki oturma eylemi 18. gününe girdi fakat bugün Uygurların konsolosluk binasının önüne geçmelerine polis tarafından izin verilmedi.

İstanbul Valiliğinin, ailelerinden haber alamayan Uygurlara eylemi bitirmeleri konusunda uyarıda bulunduğu öğrenildi.

İndependent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, Uygurlara, konsoloslukla görüşüldüğünü aktaran valilik temsilcileri, Çinli yetkililerin Uygurların dilekçelerini kabul edeceklerini söyledi. 

Uzun süredir Doğu Türkistan'daki ailelerinden haber alamayan İstanbul'daki çok sayıda Uygur, geride kalan 17 günde olduğu gibi bugün de Tarabya'daki Çin Başkonsolosluğu önüne gitmek istedi. Ancak çevrede güvenlik önlemleri alan polis, Uygurlara konsolosluk önüne gidemeyeceklerini söyledi.

Cihat Arpacık'ın haberinde yer alan bilgilere göre, eylemci Uygurlardan, İstanbul'da hukuk eğitimi alan Jevlan Şirmehmed 2018 yılından beri annesinden haber alamıyor. Şirmehmed'in anlattığına göre Çin'in "meslek edindirme ve aşırılıklarla mücadele kursları" dediği bu kamplardan birine konan annesi Suriye Tursun, uzun süre Çin'de devlet memuru olarak çalışan bir Uygur. Türkiye'deki oğlunu ziyaret etmek için İstanbul'a geldikten sonra yeniden ülkesine dönen Tursun, Çin tarafından zorla kampa yerleştirildi. 

uygur doğu türkistan uygur türkü uygurlar toplama kampı uygur türkleri sincan uygur özerk bölgesi uygur özerk uygur bölgesi çin konsolosluğu uygur eylemi uygurlar eylem ailelerinden aile haber alamayan haber ala