Uygur Türkü Örkeş Devlet, Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreter Yardımcısı Oldu

TAKİP ET

Uygur Türkü Örkeş Devlet, Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreter Yardımcılığı pozisyonuna getirildi.

Uygur Türkü Örkeş Devlet, Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreter Yardımcılığı pozisyonuna getirildi.

Tayvan Parlamentosu İnsan Hakları Komisyonu Genel Sekreter yardımcılığına, 1989 Tiananmen hareketinin liderlerinden Doğu Türkistan Uygur Türklerinden Örkeş Devlet getirildi.

Tiananmen Katliamı

Çin'in 1980'li yıllardaki sosyo ekonomik krizlerinin yanıdan Çin Komünist Parti'sinin insan hakları ihlalleri ve baskıları da eklenince ülkedeki birçok kesim yaşananlara isyan etti. Yolsuzluklar, kayırmacılık, yanlış ekonomi yönetiminin yanı sıra Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) reformcu lideri Hu Yaobang'ın partiden ihraç edilerek 15 Nisan'da öldürülmesi halkın öfkesini daha da arttırdı.

Demokrasi yanlısı aktivistler 1989 yılının nisan ayında Pekin’in Tiananmen Meydanı'na akın ederek daha fazla özgürlük, insan hakları, anayasa ve ekonomik alanlarda reform talebiyle haftalar süren gösteriler düzenledi.

Gösterilerin bastırılması adına 200 bin asker isyanı bastırmakla görevlendirildi. Gösterilerin vahşice bastırılmasının ardından bu olay 20. yüzyılın en kanlı olaylarından biri olarak tarihe geçti.

 

Tiananmen çin Doğu Türkistan Örkeş Devlet