Uygur Yazar Abdureşit Berki'ye 13 Yıl Hapis Cezası Verildiği Ortaya Çıktı

TAKİP ET

Ünlü Uygur yazar Abdureşit Berki'nin yıllar önce 13 yıl hapse mahkum edildiği öğrenildi.

QHA'nın aktardığına göre Doğu Türkistan'daki pek çok soydaşımız gibi yıllardır kendisinden haber alınamayan ünlü Uygur yazar Abdureşit Berki'nin 13 yıl hapse mahkum edildiği öğrenildi.

Doğu Türkistan'da bulunan Maarif Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdulehet Abdureşit Berki'den haber alınamaması nedeniyle toplama kampına atıldığı ya da hapis cezası verildiği düşünülüyordu. 

RFA'nın haberine göre Berki'nin memleketi olan Lop'a bağlı Sampul belde karakoluyla telefonla irtibata geçen RFA, Abdureşit Berki'nin 13 yıl hapse mahkum edildiğini ve Tumşuk'ta hapse atıldığını öğrendi.

Berki'nin sözde "suçu" olarak "öğretmenlik dönemindeki yanlaışları" nedeniyle "devlet güvenliğine tehdit" oluşturduğu iddiası öne sürüldü. 

Uygur Soykırımı

Çin'in işgalci olarak bulunduğu Doğu Türkistan'da 2014'ten bu yana sürdürdüğü Uygur Soykırımı, Hollanda, İngiltere, Kanada, ABD gibi birçok ülke tarafından resmi olarak tanınıyor.
 
Uluslararası insan hakları örgütlerinin raporlarına göre 1 ila 3 milyon arasında Uygur, Kazak, Kırgız ve Özbek soydaşımız toplama kamplarında tutuluyor ve bu kamplarda tutulan esirler sistematik olarak işkence, tecavüz ve köleleştirmeye tabi tutuluyor.
 
Soykırımın tanıklarından biri olan -gerçek ismi açıklanmayan- eski Çin polisi Jiang, bir süre önce yaptığı açıklamada toplama kamplarına "terör" suçlamasıyla masum, sıradan Türklerin nasıl kapatıldığını ve ne tür şiddetlere maruz kaldıklarını bir bir anlatmıştı.

uygur yazar uygur türkleri abdureşit berki 13 yıl hapis cezası verildiği ortaya çıktı