Uzay Ajanslarına Ayrılan Bütçeler: NASA 23 Milyar Dolar Türkiye 38 Milyon TL

TAKİP ET

Dünyada uzay ajanslarına ayrılan bütçeler incelendiğinde Türkiye sonuncu sırada yer alıyor.

Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Milli Uzay Programı'nı açıklamasının ardından Türkiye'de ve dünyada uzay ajanslarına ne kadar bütçe ayrıldığı merak konusu oldu. 

Uluslarası Uzay İstasyonu'nda (ISS) işbirliği içinde faaliyet gösteren beş uzay ajansı bulunuyor. Bunlar ABD, Kanada, Japonya, Rusya ve Avrupa uzay ajansları. 22 üyesi bulunan Avrupa Uzay Ajansı'nda (ESA) AB üyesi olmamasına rağmen faaliyet gösteren Norveç, İsviçre ve İngiltere de bulunuyor. 

Erdoğan'ın "Ay'a gidiyoruz" şeklinde tanıttığı Milli Uzay Programı'nın açıklanmasından sonra uzayda faaliyet gösteren ajansların bütçeleri tartışılmaya başlandı.

ISS'te faaliyet gösteren uzay ajanslarının bütçeleri şu şekilde:

NASA: 23 milyar dolar
ESA: 6 milyar euro
Rusya Uzay Ajansı: 1,7 milyar dolar
Almanya Uzay Ajansı: 1,1 milyar euro
Japon Uzay Ajansı: 500 milyon dolar
İngiltere Uzay Ajansı: 374 milyon sterlin
Kanada Uzay Ajansı: 300 milyon dolar

Bu ülkelerin dışında uzayda çeşitli keşif faaliyetleri yürüten ülkeler arasında Hindistan ve Çin'in de uzay ajansları bulunuyor. Çin'in uzay ajansına yıllık 8 milyar dolar bütçe ayırdığı düşünülürken Hindistan'ın ise yıllık 2 milyar dolar civarında bir kaynak ayırdığı biliniyor. 

Türkiye Uzay Ajansı'na ayrılan bütçe ise şu an 38 milyon lira yani yaklaşık 5,4 milyon dolar civarında. İleride bu kaynağın ne kadar artırılacağı ise vatandaşlar tarafından merak ediliyor.

uzay ajansı bütçeler milli uzay programı türkiye uzay ajansı dünya devleri ayrılan merak