Uzayda Bir Yıl Geçiren Astronotun Kalbi Küçüldü

TAKİP ET

Uzayda bir yıl geçiren NASA astronotunun kalbinin küçüldüğü anlaşıldı.

Bilim insanları, yaptığı bir araştırmada, 2015 ve 2016 arasında Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaklaşık bir yıl geçiren Scott Kelly'nin kalbindeki en büyük odacığın, kütlesinin dörtte birinden fazlasını kaybettiğini ortaya koydu.

Bilim insanları, küçülen kalbinin emekli astronot Kelly’nin sağlığı üzerinde herhangi bir etkisi olmadığını belirtirken, ABD'de görev yapan iç hastalıkları profesörü ve araştırmanın yazarı Dr. Benjamin D. Levine, yaptığı açıklamada "Kalbi düşük yer çekimine adapte oldu. İşlevsizleşmedi veya kapasitesi kritik bir düzeye inmedi. Sadece makul bir şekilde formda kaldı" ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre; yerçekimsiz ortamda kalbin, Dünya’daki gibi kanı sert pompalaması gerekmiyor ve bu nedenle diğer kaslar gibi zindeliğini bir miktar da olsa kaybediyor.

Kelly’nin uzay istasyonunda her gün egzersiz yaptığını ama kalbinin yine de küçüldüğünü dile getiren bilim insanları, bu durumun gelecekte yapılması planlanan Mars görevlerinde endişe yaratabileceğini belirtiyor.

Söz konusu astronot Scott Kelly ise yaptığı açıklamada, kemik kaybı gibi başka değişimler de geçiren vücudunun artık neredeyse normale döndüğünü ifade ederek uzayda olmaktam kaynaklanan herhangi bir belirti görmediğini ve bugün izin verseler gidip hepsini baştan yapacağını söyledi.

 

 

astronot scott kelly araştırma kalbi küçüldü dörtte bir oranında kütle kaybı rapor dendi açıklama mars görevi uzay istasyonu 1 yıl 2015 2016 nasa uluslararası uzay istasyonu