Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavı: Öğretmenler Ne Düşünüyor, Neden İstemiyorlar?

TAKİP ET

Öğretmenlik Meslek Kanunu yönetmeliği ile beraber öğretmenlere "Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Sınavı" getirildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu ile birlikte öğretmenlik kariyerine uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları getirildi. 

Bu unvanları alabilmek için öğretmenlerin sınava girmesi gerekiyor. Adaylık dönemi hariç 10 yılını dolduran öğretmenler, Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları sınavına girecek.

Başöğretmenliğe ise uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan, en az 240 saatlik Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlayan, başöğretmenlik için öngörülen mesleki gelişim çalışmalarını tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenler başvurabileceği belirtiliyor.

Kimi öğretmenler ise bu uygulamaya karşı çıkıyor. Sınava karşı olan öğretmenlerin sebeplerinden birisi yüksek lisansını tamamlamış öğretmenlerin eğitimleri tamamladıktan sonra uzman öğretmen, doktora yapmış olan öğretmenlerin ise eğitimlerini tamamladıktan sonra sınav şartı aramadan başöğretmen olabilmesi.

Sınav karşıtı öğretmenler #sınaviptalolsun hashtagi ile Twitter'da konuya itirazlarını dile getirdi.

TamgaTürk'e konuşan bir öğretmen şu ifadeleri kullandı:

"Açıklanan sınav sisteminde bahsi geçen konuları KPSS döneminde zaten bize sordular. Konular genel olarak eğitim bilimleri pedagojik formasyonla alakalı konular. Yani bizden sınavına girip kazanıp atandığımız sınavı 10 yıl görev yaptıktan sonra tekrar geçmemizi istiyorlar. Dahası eğitim fakültesi mezunları bu sınava dahil oluyor ama öğretmen olmak için fen edebiyat fakültesi mezunlarının aldığı pedagojik formasyon yüksek lisans sayılıyor ve normalde öğretmen olmaları bile mümkün olmayan fen edebiyat mezunları sınavsız uzman öğretmen oluyor.

Kademe durdurma cezası almış öğretmen bu sınava ceza aldığı için giremiyor. Ama başarı belgesi üstün başarı belgesi olan öğretmene bir ayrıcalık tanımıyorlar. Yani ne kadar ödülün olursa olsun önemi yok ama cezan varsa sınava giremezsin diyorlar. 

Online olarak ÖBA'dan dinlediğimiz derslerin kapsayıcılığı sınırlı. Sınav sorularının sadece videolardan çıkmayacağı 450 sayfalık pdf ye çalışlması gerektiği videolarda sürekli vurgulanıyor. O zaman 180 tane dersin izlenmesi neden zorunlu? Sadece pdf ye çalışın denilebilirdi. 

Eğitim öğretim süreci boyunca öğretmenlere eğitimi bırakıp ders çalışın ve uzman olun deniliyor bu sınavla.

Kısacası parayla uzaktan yüksek lisans yapan uzman olacak iyi ezberleyen uzman olacak. İki üniversite bitiren, ödülleri, başarıları olan öğretmen uzman olamayacak. Velinin gözünde zaten öğretmenler ücretli, sözleşmeli, kadrolu diye sınıflanmış durumda, şimdi bir de uzman, başöğretmen olacak.

Sadece adı değişecek, görev tanımında, yetkisinde herhangi bir değişim yok. Maaşta artış olacak. Ocak ayında verilmeye başlanacak bu fark enflasyonla 2200 civarı bir para olacak. Derece kademede değişen bir durum yok öğretmenler zaten üniversite mezunu olduğu için hepsi dörtte birine inecekler."

Alaattin Ceren isimli öğretmen ise şunları söyledi: 

"Öğretmenlik meslek kanunu içi boş olarak çıktı. Sadece uzmana 1000, başöğretmene 2000 tl parasal artış geldi. O da zorunlu 240 saat video eğitiminden sonra yapılacak olan sınavdan 70 almaya bağlı. Öğretmenlik kariyeri sadece yıla ve sınav puanına endekslendi. Bunu istemiyoruz. Bir de 3600 ek gösterge verildi o kadar.

MEB ÖBA da branşlar bazında gruplar kursun. İyi örnekler anlatılsın, izletilsin. Hizmetiçi eğitimler yapılsın. Tecrübeli öğretmenlerin anılarını dinleyelim. Ama #sınaviptalolsun"
 

öğretmenler öğretmenlik meslek kanunu başöğretmen uzman öğretmen uzman öğretmenlik sınavı