Uzmanlardan Kaçak Afgan Göçmen Yorumu: Kapıda Olası Bir Kriz İhtimali Var

TAKİP ET

Uzmanlar, kaçak yollarla Van üzerinden Türkiye'ye geçiş yapan Afganlar için 'Kapıda olası bir kriz ihtimali var' uyarısında bulundu.

NATO ile ABD askerlerinin çekilmeye başlamasının ardından Taliban'ın ülkede güç gösterisi yapması Afganların ülkelerinden kaçmasına sebep oldu. Ülkelerinden kaçan Afganların kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yapması ve bu girişlerin iktidar tarafından engellenmemesi uzmanları tedirgin etti. 

Geçişlere izin verilmeye devam edildiği takdirde büyük bir göç yaşanabileceğini belirten uzmanlar, ''Kapıda olası bir kriz ihtimali var” uyarısı yaptı. AB'nin sığınma sisteminin çöktüğünü ve yaşanılanların tüm ülkeleri etkilediğini vurgulayan İltica ve Göç Araştırma Merkezi (İGAM) Başkanı Metin Çorabatır, ''Türkiye’de şu an tahminen 400 bin civarında Afgan sığınmacı var. Türkiye uzun bir dönemdir AB’nin fon desteğiyle Van-İran sınırına 140 km’lik bir duvar örüyor. Önemli olan duvar örmek değil, önemli olan duvara rağmen ülkeye mülteci olarak sığınmak isteyen insanların gelmesini engellemeyecek ve gelen insanlara uluslar-arası korumayı sağlayacak bir sistemi kurmaktır. Yaşanılanlar bütün ülkeleri etkileyen, çağımızın en büyük olayı. İnsanlar giderek daha çok göç yollarına düşmek zorunda kalıyor. AB’nin sığınma sistemi çöküyor. Bu, bir kriz. Uluslararası ilkeleri ve mülteci anlaşmalarını dikkate alarak uluslararası sorumluluk ve yük paylaşımı devreye sokulmalı. AB de bu yükü paylaşmak zorunda. Uluslararası toplum Türkiye ile birlikte olası bir krize karşı 'Küresel Mülteci Mutabakatı'nın ilkelerine uygun şekilde Afganistan’ın 5 sınır komşusuna ağırlık vererek çözüm ve ön tedbir almalı'' şeklinde konuştu.

Göç Gelecek Haftalarda Artacak 

Afganistan’dan gelenlerin sayısının Suriye’den gelenlerin üçte birini bulabileceğini söyleyen Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Dr. Zakira Hekmat ise, ''Taliban ele geçirdiği yerlerde, özellikle kız çocuklarına ve kadınlara karşı gerici emirler vermeye ve tehditler etmeye başladı. ‘Kimsin’ diye sormadan direkt öldürüyor. Akrabalarımınki dahil birçok eve saldırı oldu ve şu an evde değiller. İnsanlar dağlara sığınmış. Parası olmayan ülkeden çıkamıyor. Normal koşullarda bile Türkiye vizesi zor alınıyordu şu an tamamen imkansız hale geldi. Mecburen kaçak yollara başvuruyorlar. Sınırdan günde ortalama 500 civarında göçmen geçiyor. Göç gelecek haftalarda daha fazla artacak. Afganistan’dan gelenlerin sayısı Suriye’den gelenlerin üçte biri kadar olabilir'' ifadelerini kullandı. 

 

 

afganistan can türkiye kaçak göçmen göç metin çorabatır