Uzun Çalışma Saatleri Sebebiyle Her Yıl 745 Bin Kişi Ölüyor: Türkiye, Çalışma Süresi Bakımından Avrupa'da Birinci Sırada

TAKİP ET

Dünya Sağlık Örgütü, uzun çalışma saatleri sebebiyle dünyada her yıl ortalama 745 bin kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından yapılan, çalışma saatleri ve etkileri bakımından ilk küresel araştırma, 2016 yılında yüz binlerce kişinin uzun çalışma saatlerinin yol açtığı inme, kalp hastalıkları ve kalp krizi gibi nedenlerle yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.

Araştırma, uzun çalışma saatlerinin özellikle Güney Doğu Asya ve Batı Pasifik bölgelerinde yaşayan insanlar arasında en fazla can kaybına yol açtığını da gösterirken, WHO yetkilileri, bu durumun Çin virüsü salgını koşullarında daha da kötüleşmiş olabileceğini ifade ediyor.

Uzun Çalışma Saatleri Felç ve Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor

Araştırma, haftada en az 55 saat çalışan bir kişinin, 35-40 saat çalışan birine göre felç geçirme riskinin yüzde 35, kalp hastalıkları riskinin de yüzde 17 arttığını tespit etti.

Araştırma, uzun çalışma saatleri sebebiyle ölen insanların dörtte üçüne yakınının, orta yaş ve üzeri erkekler olduğunu da ortaya koydu.

Dikkat çekilen bir başka nokta ise söz konusu ölümlerin uzun saatler çalışılan dönemlerde değil hayatın ilerleyen yıllarında, bazen onlarca yıl sonra yaşanması.

Salgının Etkisi

 

Aslında pandemi dönemini kapsamayan araştırma için WHO yetkilileri, evden çalışma ve ekonomideki yavaşlamanın salgın döneminde uzun çalışma saatlerine bağlı sağlık risklerini artırmış olabileceği görüşünde. 

WHO yetkilisi Frank Pega, konuyla ilgili "Ülkeler kapanma önlemleri ilan ettiği zaman, çalışma saatlerinin ortalama yüzde 10 civarında yükseldiğine ilişkin veriler var. Çalışma saatlerini sınırlamak çalışanların sağlığı için faydalı olduğu kadar, verimliliği artırdığı da biliniyor. Ekonomik kriz döneminde çalışma saatlerini artırmamak bu bakımdan gerçekten akıllıca bir tercih olacaktır" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Avrupa ülkelerinde haftalık ortalama çalışma süreleri bakımında ilk sırada yer aldığı belirtiliyor.

 

uzun çalışma saatleri araştırma who dünya sağlık örgütü ölümler kanser felç türkiye avrupa ülkeleri arasında süreleri birinci sırada yer alıyor 745 bin kişi can kaybı risk