Uzungöl'e Bin Araçlık Otopark Yapılacak

TAKİP ET

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Uzungöl'e bin araçlık otopark yapılacağını duyurdu.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon'un Çaykara ilçesinde bulunan doğa harikası Uzungöl'de yürütülen çevre düzenlemesi ile ilgili açıklamada bulundu.

Uzungöl'ün her yıl yüz binlerce ziyaretçi ağırladığını ifade eden Kurum, önemli bir doğa koruma projesi yürüttüklerini, Ayder Yaylası'nda olduğu gibi Uzungöl'de de doğal güzelliğin ve kültürel yapıların korunacağını söyledi. 

Uzungöl için beş etaplık proje hazırladıklarını, geçtiğimiz yıl hazine mülkiyeti üzerinde bulunan yapıların kaldırılması amacıyla Trabzon Büyükşehir Belediyesine 5 milyon lira kaynak aktardıklarını belirten Kurum, Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Uzungöl'de, imara aykırı yapıların tespitinin yapıldığına ve 130 yapıdan 68'inin yıkıldığını söyleyerek "Yapmış olduğumuz imar planı çerçevesinde, buradaki doğal yapıya zarar vermeyecek şekilde, gerek fazla çıkılan katların gerekse yapılara eklenen eklentilerin tıraşlanma sürecini başlattık. Bu binaların yıkım sürecini de Çaykara Belediyemizle tamamlamış olduk" ifadelerini kullandı.

Kurum, ikinci etapta ise bölgenin elektrik, su, doğalgaz ve kanalizasyon gibi altyapı çalışmaları için 30 milyon liralık bir proje yaptıklarını dile getirdi. "Bu yıl da üçüncü etap projemize başlayacağız. Proje çerçevesinde içinde bulunduğumuz alan gölün çevresini de kapsıyor, gölün çevresi iki kilometrelik bir güzergah. Göl ile gölün hemen kenarında bulunan yol arasında hiçbir yapı kalmayacak. Bu yapıların tamamını esnafımızla, vatandaşımızla görüştük, onları da mağdur etmeyecek şekliyle Çaykara Belediyemiz bu süreci yürütecekler ve 25 milyon lira ve tamamı bakanlığımızın hibesi ile İller Bankası Genel Müdürlüğümüz, Büyükşehir Belediyemizle bu işi yürütecekler" diyen Kurum, "Bu yapılar vatandaşlarımızla görüşerek daha uygun alanlarda belediyemiz mülkiyetindeki alanlarda yine onları taşımak suretiyle de yürütüyoruz. İki kilometrelik göl kenarı güzergahı üzerinde, yürüyüş yollarıyla, bisiklet yollarıyla burada vatandaşlarımız, huzurlu bir şekilde gölümüzden istifade edecekler. Sadece Trabzon'umuz değil, dünyanın her yerinden turistlerimiz gelecekler. Uzungöl'ümüz bu doğal güzelliğiyle korunacak" şeklinde konuştu.

Turizm sezonlarında otopark sıkıntısı yaşandığını da sözlerine ekleyen Kurum, 'tamamı yerin altında olacak ve doğaya zarar vermeyecek şekilde' bin araç kapasiteli otopark yapılacağını açıkladı.

 

murat kurum çevre ve şehircilik bakanı açıklama uzungöl bin araçlık otopark yapılacak proje trabzon çaykara