Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden Ayasofya Açıklaması: Ufak Bir Dokunuş Sonucu Oluştu

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından  Ayasofya Camii'nin imparator kapısının tahribatına ilişkin paylaşım ve haberler üzerine açıklama yapıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından  Ayasofya Camii’nin imparator kapısının tahribatına ilişkin paylaşım ve haberler üzerine açıklama yapıldı.


"Ufak Bir Dokunma Sonucu Oluştu"


Kapıda bulunan ahşap madalyon üzerindeki aşınma ve tahribatın, ahşabın olağan sürecinden yıpranması ve ufak bir dokunma sonucu oluştuğu ileri sürülerek, “Ayasofya Kebir Camii imparator kapısı konservasyonu bugün itibarı ile tamamlanmış ve ihyası sağlanmıştır. Konunun incelenmesine yönelik savcılık soruşturmasının yanı sıra bir idari bir teknik olmak üzere 2 müfettiş de ivedilikle görevlendirilmiştir” denildi.

Ayasofya'daki Tarihi İmparatorluk Kapısı Tahrip Edildi


Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Oluşan tahribatta bir güvenlik zafiyeti söz konusu değildir. Ancak takdir edersiniz ki müze statüsünde iken 18-19 bin bandında olan ziyaretçi sayısı camiye dönüştürülmesi ile 40-45 binleri bulmaktadır. Dünya mirası, UNESCO eseri ayrıca Fatih Sultan Mehmet Han’ın vakfiyesi ile bizlere emaneti, mimarlık tarihinin en büyük ve önemli yapılarından olan Ayasofya, 1484 yıldır nasıl ayakta kaldı ise geleceğe de aynı ihtişamı ile bir mabet olarak taşınacaktır.”

ayasofya imparatorluk kpaısı vakıflar genel müdürlüğü