Van'da Binlerce Yıllık Buzullar Bulundu

TAKİP ET

Van'ın Çaldıra ilçesinin İran sınırında başlatılan çalışmaların ikinci etabında binlerce yıllık buzullara denk gelindi.

Türkiye-İran sınırında yasa dışı geçişleri engellemek amacıyla 295 kilometrelik duvar örülüyor. Van'ın Çaldıran ilçesinin İran sınırında başlatılan çalışmaların ikinci etabına gelindiğinde işçiler donmuş toprağa denk geldi.

İş makineleriyle çalışmalarını sürdüren ekipler, binlerce yıllık buzulları kırarak beton blokların oturtulacağı zemini hazırlıyor.

Dünyanın Farklı Yerlerinde Görmek Mümkün

Ortaya çıkan buzul parçalarının çok özel yapılar olduğuna dikkat çeken Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, “Özelikle belli yükseltide ‘permafrost’ dediğimiz yapı içerisinde oluşan buzullardır. Yüksek kesimlerde ve kutuplara yakın bölgelerde toprağın alt katları donmuş olarak bulunur. Kış aylarında tamamen donar, yaz aylarında belli bir kısmı çözülür. Donma ve çözülme süreci içerisinde, suyun toprağın iç kesimlerine doğru sızması sonucu kış aylarında tekrar donar. Bu uzun yıllar sürer ve su katmanı buzul haline dönüşür. Buzul zamanla içerisindeki toprağı dışarı atar. Buzul kütleleri halinde toprağın altında kalır. Bunlar ileri aşamada eğimle beraber toprağın içerisinde kanallar halinde de görülebilirler” ifadelerini kullandı.

van buzul binlerce yıllık bulundu açıklama sınır hattı iran sınırı çalışmalar duvar çaldıran