Vanilya Yağı Neye İyi Gelir, Faydaları Nelerdir?

TAKİP ET

Vanilya yağı neye iyi gelir?

Vanilya yağı neye iyi gelir? Vanilya yağı, koku ve tadıyla bir zamanlar dünyanın en değerli maddeleri arasında yer alan vanilyadan elde edilmektedir. Vanilya yağı elde edilme tekniğine bağlı olarak tam bir yağ sayılmasa da birçok alanda kullanılan ve birçok faydası bulunan bir maddedir. Her derde deva Vanilya yağı neye iyi gelir? Elde edildiği Vanilya hakkında bilgiler nelerdir?

Vanilya Hakkında Bilgiler

Yağı ile her derde deva Vanilya nedir? Vanilya, Salepgiller familyasından olup tırmanıcı gövdeye sahip bir bitki cinsidir. Vanilyanın anavatanı Orta Amerika, Güney Amerika, Meksika ve Karayipler olarak bilinmektedir. İspanyol kâşifler tarafından Meksika’da keşfedilmiştir. Vanilyanın boyu tırmandığı yapı kadar uzayabilmektedir ve olgunlaşma süresi 3 yıl ile 10 yıl arasında değişmektedir. Vanilyanın meyveleri besin olarak kullanılmaktadır. Son yıllarda en büyük üreticileri Madagaskar ve Endonezya’dır. Vanilyadan elde edilen Vanilya yağı, yağ elde etme teknikleri kullanılarak çıkarılmadığı için teknik olarak yap kabul edilmez.

Vanilya Yağının Faydaları Nelerdir?

Vanilya yağı yemek, kozmetik ve parfüm üretimine kadar birçok sektörde kullanılmaktadır. Kullanım alanı fazla olan Vanilya yağının faydaları nelerdir? İşte Vanilya yağının en önemli 8 faydası şu şekildedir:

1. Antioksidan Özelliklerine Sahiptir

İltihaplarla savaşır.

Oksidasyondan kaynaklanan rahatsızlıklara iyi gelir.

Hücre yenilenmesini sağlar. 

Yaşlanma karşıtıdır. Bu nedenle kozmetik alanında sıklıkla kullanılan bir maddedir.

Kanser hücrelerinin gelişimine engel olur.

2. Adette Yaşanan Semptomları Azaltır

Adet semptomları yaşayan kadınların %75’inde semptom sebebi hormon dengelerinde olan sorunlar olduğu anlaşılmıştır. Kadınlar tarafından en sık yaşanan adet semptomları şişkinlik, baş ağrısı, yorgunluk, cilt problemleri, ruh hali değişimleri, kramp ve göğüs hassasiyetidir. Vanilya yağı östrojen hormon seviyesini arttırarak menstrüal döngüyü düzenlerken yatıştırıcı etkisiyle semptom şiddetlerini azaltmaktadır. 

3. Libido Arttırıcı Özelliktedir

Vanilya yağı östrojen ve testosteron hormonlarının seviyesini dengeler. Hormonları dengelemesiyle de yaşanan ereksiyon problemlerine yardımcı olmaktadır. Vanilya yağının ruh haline iyileştirici etkisi de ereksiyon problemlerine iyi gelmektedir. 

4. Antidepresan Özelliktedir

Vanilya yağının ruh halini iyileştirici ve sakinleştirici özellikleriyle uykusuzluk, sinir, stres, depresyon ve anksiyeteye iyi gelmektedir. 

5. Kanser Hücrelerinin Oluşmasını Engeller

Vanilya yağı hücrelerin oksidasyonunu engelleyerek kanser hücresi sorun teşkil edecek yapıya gelmeden gelişimini engeller. Bu özelliği sayesinde vanilya yağı doğal kanser tedavisinde kullanılır.

6. İltihaplanmayı Azaltır

Vanilya yağı antioksidan ve yatıştırıcı özelliklerinin bir araya gelmesiyle iltihaplanmayı azaltır, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düzenler ve romatizmal semptomları azaltır.

7. Antibakteriyel Özelliktedir

Enfeksiyonlarla savaşarak anti bakteriyel özellik göstermesi 2014 yılında kanıtlanmıştır.

8. Kan Basıncını Düzenler

Vanilya yağı, yatıştırıcı etkisiyle kasları gevşetip kan basıncını düşürerek kalbi yoran ve damar duvarlına zarar veren yüksek kan basıncı, inme, kalp krizi ve diyabetin risklerini azaltması da vanilya yağının yararları arasında yer almaktadır.

Sayılan faydaları dışında Vanilya yağı neye iyi gelir?

Diş ağrısına iyi gelmektedir.

Solunumu destekler.

Uyku kalitesini arttırır.

Mide şişkinliğine ve hazımsızlığa iyi gelir.

Vanilya Yağı Nasıl Kullanılır?

Vanilya yağının birçok faydası olsa da bu faydalar doğru kullanım sayesinde gerçekleşmektedir. Vanilya yağını kullanmak isteyenler için Vanilya yağı nasıl kullanılır?

Her derde deva Vanilya yağı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

Vanilya yağı kullanımında dikkat edilmesi gereken ilk adım kullanan kişinin çocuk, hamile kadın veya emziren bir birey olmaması gerekmektedir. Bunlar dışında eğer kullandığınız ilaçlar varsa doktora danışmanız en doğrusu olacaktır. 

Saf vanilya yağı kullanımında mutlaka doktorunuza başvurun ve cildinize direkt olarak sürmeyin.

Vanilya yağını kullanabileceğiniz yöntemler şu şekildedir: 

Masajda Kullanın

Masaj öncesinde boyun, göğüs, karın ve ayaklarına birkaç damla damlatarak masaj yaparsınız oldukça rahatlamış hissedersiniz.

Banyoda Kullanın

•    Banyonuza birkaç damla damlatarak sıcak bir banyo yapın böylece solunumunuza fayda sağlasın.

Uyku Kalitenizi Arttırın

•    Uyku kalitesini arttırmak için yatağınıza birkaç damla damlatabilirsiniz.

Oda Spreyi Yapın

•    Sprey şişesine 10 damla damlatıp suyla karıştırarak evinizi ferahlatacak ve hoş kokutacak bir spreye sahip olabilirsiniz.
Cildinizde Kullanın
•    Öncelikle ciltte kullanılacak olan vanilya yağı saf vanilya yağı olmamalıdır. 
•    Saf olmayan vanilya yağını yaralı ve yanık yerlerinize damlatabilirsiniz. Bu yerlerde onarımı hızlandıracaktır.
•    Ölü derilerden arınmış yumuşak ve parlak bir cilt için zeytinyağı, badem yağı, Hindistan ve jojoba yağına birkaç damla vanilya yağı ve esmer şeker katarak harika bir peeling elde edin.
•    Jojoba, ylang ylang yağı ve birkaç damla vanilya esansiyel yağı ile muhteşem bir nemlendirici elde edebilirsiniz.

Rahatlatıcı Buhar

Sakinlemek ve rahatlamak için doğal yağlarla rahatlatıcı buhar elde edebilirsiniz. Buhardanlık edinerek evde kendiniz için rahatlatıcı buharlar yapabilirsiniz. Rahatlamak isteyenler için Vanilya yağı neye iyi gelir? Rahatlatmaya iyi gelmektedir. Bu nedenle kesinlikle buharda olması gereken bir yağdır. Rahatlatıcı buhar tarifi için hepsinden birkaç damladan fazla olmamak üzere vanilya yağı, gül yağı ve sedir ağacı yağı ile mükemmel bir rahatlatıcı buhar elde edebilirsiniz. 
 

vanilya yağı vanilya yağı neye iyi gelir vanilya yağı nasıl kullanılır