Varlık Fonu Hiçbir Şey Satmadıklarını İddia Etti

TAKİP ET

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Varlık Fonu'nun mali tabloları ve faaliyetlerine ilişkin görüşmede belgelerin üzerindeki 'Gizli' ibaresi tartışma yarattı.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Türkiye Varlık Fonu'nun (TVF) 2019 yılı mali tabloları ve faaliyetlerine ilişkin denetim raporlarının görüşülmesinde tartışma yaşandı. Söz konusu raporun üzerinde "Gizli" ibaresinin yer aldığını belirten HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz'a "Ben bunu okursam suç mu diyorum, siz ona mahkeme karar verir diyorsunuz. Bu skandal bir karar" dedi. 

Paylan'a yanıt veren AKP'li Yılmaz ise, "Siz hukuku tanımam diyorsunuz. Ağır bir ithamda bulunuyorsunuz, devletin organları bellidir. Bizim yasama yetkimiz olduğu gibi mahkemenin de yargılama yetkisi vardır" ifadesini kullandı. Paylan ise "Bu rapordaki bilgileri okursam milletvekilliğim bittiğinde hâkim karşısına çıkabilirim" diye tepki gösterirken,  Yılmaz, "Basına kapatabiliriz, eğer "Biz çekiniyoruz, yarın mahkemede sıkıntı yaşarız" diyorsanız, kapatabiliriz" önerisini sundu.

TVF Genel Müdürü Zafer Sönmez, "2017’de bize devredilen hiçbir şey satılmamıştır" dedi. Sönmez, banka borçlarının 1 milyar euro olduğunu ve bunun dışında finansal borçlarının bulunmadığını söyledi. 30 Kasım 2020'de 200 milyon dolar karşılığında yüzde 10 hissesi Katar'a satılan Borsa İstanbul'a ilişkin bilgi veren Sözmez, bu satıştan dolar bazında yüzde 63 getiri sağladıklarını söyledi. 

varlık fonu varlık fonu sattı hiçbir şey satmadık hiçbir şey satılmamıştır zafer sönmez