Vatandaş Anadolu Lisesi İstiyor, MEB Israrla İmam Hatip Diyor

TAKİP ET

MEB, sınavla öğrenci alacak okulların kontenjanının yüzde 40'ını imam hatip ve meslek liselerine verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB),  6 Haziran'da gerçekleştirilecek Liselere Geçiş Sistemi Sınavı kapsamında, sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzunu yayımladı. 

Kılavuzda, ortaöğretime geçiş sınavı kapsamında sınavla öğrenci alacak okullar ile kontenjanları yer aldı. Kontenjanlar belirlenirken öğrenci ve velilerin büyük oranda Anadolu ve fen liselerini tercih ettiği gerçeğini görmezden gelen MEB, sınavla öğrenci alacak okullar için belirlenen toplam 174 bin 160 kontenjanın yüzde 40’ını imam hatip ve meslek liseleri için ayırdı.

Öğrencilerin 6 Haziran’da uygulanacak LGS’de alacağı puan ile başvurabileceği Türkiye genelinde toplam 2 bin 60 “Nitelikli okul” seçildi. Sınavla öğrenci alacak okullara toplam 174 bin 160 kontenjan ayrıldı. Bu kontenjanın 56 bin 396’sını Anadolu liseleri kullanabilecekken, fen liselerine verilen kontenjan 36 bin 980, sosyal bilimler liselerine verilen kontenjan ise 10 bin 142 oldu.

Bakanlık, Anadolu imam hatip liseleri için ise 36 bin 712 kontenjan ayırdı. Mesleki ve teknik eğitim için ise 33 bin 930 kontenjan ayrıldığı bildirildi. Sınavla öğrenci alacak okullara verilen toplam kontenjanın yarısına yakını imam hatip ve meslek liseleri için kullanıldı.

Velilerin çocuklarını göndermek istemediği İmam Hatip liseleri için ısrarla kontenjan ayıran MEB, boş kalan İmam Hatip liselerini görmezden gelmeyi tercih etti. Çocuklarını liseye gönderecek ebeveynlerin 'Anadolu lisesi istiyoruz' talebine kulak tıkayan MEB'in İmam Hatip kararı, “Lise kontenjanları öğrencilerin tercihleri doğrultusunda belirlenmeli” önerisini yok saydı.

 

imam hatip anadolu nitelikli okul kontenjan lise