Vatandaş Çürük Sebzeleri 20 Liraya Alıyor

TAKİP ET

İstanbul'da çürük sebzeleri uygun fiyata satan bir derneğin önünde kar ve soğuğa rağmen vatandaşlar uzun bir kuyruk oluşturdu.

İstanbul'un Ataşehir ilçesindeki Gülenyüz Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, çürük sebze ve son kullanma tarihi geçmiş gıdaları uygun fiyata sattı. Yoğun kar yağışı ve soğuğa rağmen adı geçen derneğin önünde uzun bir kuyruk oluşturan vatandaşlar, başka çarelerinin olmadığını söyledi.

Her geçen gün artan yoksulluk sebebiyle markete ve pazara gidemeyen vatandaşlar, artık açlıkla yüz yüze gelmiş durumda. Ataşehir’deki yardımlaşma derneğinin önünde oluşan uzun kuyruk ise bu durumu gözler önüne serdi. Çürük ve bozuk gıdaları almak için sıra bekleyen vatandaşlar, "Ne yapalım, buna mecburuz..." dedi. 

"İş yok, para yok; burası tek seçeneğimiz"

İçerenköy Mahallesi'nde bulunan dernek, "Gıda Bankacılığı" adı altında vatandaşlara çürük ve son kullanma tarihi geçmiş sağlıksız gıdaları satıyor. İstanbul'da son günlerde artan kar yağışı ve soğuğa aldırış etmeyen vatandaşlar ise yoksulluğun getirdiği çaresizlikle derneğin önünde uzun bir kuyruk oluşturdu. Vatandaş, 20 TL karşılığında bu sağlıksız gıdaları satın alabiliyor.

Bir kadın, “Bütçemiz el vermiyor ki gidip marketten alışveriş yapalım” derken evlere temizliğe gittiğini söyleyen ancak Çin virüsünün sebep olduğu büyük salgından ötürü işsiz kalan başka bir kadın ise “Eşim de işsiz. Sigorta yok, iş yok, para yok. Burası tek seçeneğimiz.” dedi. 

Bozuk gıdalardan satın almak için sırada bekleyen kadınlardan bir diğeri burada satılan gıdaları yemenin sağlıksız olduğunu ancak yine de buna mecbur olduklarını dile getirdi:

“Çarık çürük, son kullanma tarihi geçmiş bu ürünlere 20 lira veriyoruz. Ne alacağımızı seçmiyoruz. Ne varsa, onlar ne verirse onu alıyoruz; yoğurt, meyve, sebze, yumurta vesaire. Mecbur kalmasa kimse gelmez buraya.”

Var Olan Yoksulluk Daha da Arttı

Sıradaki başka bir vatandaş ise zaten var olan yoksulluğun büyük salgın sebebiyle daha da arttığından yakındı:

“Bir yıldır buradan alışveriş yapıyorum. Pandemi başladığından beri markete, pazara gidemez olduk. Burası daha önce de varmış da bizim haberimiz yoktu. Çevremdeki arkadaşlarımdan öğrendim. Maddi sıkıntıların üstesinden gelemiyorum. Marketten, pazardan ihtiyaçlarımı alamıyorum. Buradan meyve, sebze, yoğurt, yumurta alıyorum. Artık pazara gitmiyorum. Gidemiyorum.”

Sabahın 6'sından beri sırada beklediğini söyleyen bir vatandaş ise "Üç senedir buradan alışveriş yapıyorum. Pazarın yolunu unuttum. Mecbur kalmasak bu karda kışta niye bekleyelim ki?” dedi.

"Satış" mı yoksa "Bağış" mı?

Adı geçen derneğin kurucu başkanı Muharrem Çoban ise konuya dair şu açıklamayı yaptı: 

“Tarihi yaklaşmış, ambalajı bozulmuş ürünler var burada. Bir gün kala büyük mağazalardan ürün alıyoruz. Tarihi geçince biz onları çöpe atıyoruz. Ayrıca yurttaşlardan da para almıyoruz, sadece bağış alıyoruz. 35 yasal üyemiz var, onun dışında da yardıma ihtiyacı olan herkese yardım ediyoruz.”

Öte yandan mahallede kâğıt toplayarak geçimini sağlayan iki gencin anlattıkları, Çoban’ın iddialarıyla çelişiyor:

“Bu ürünlerin o mağazada satışı oluyor. Tarihi geçmiş ürünler çöpe atılsaydı biz görürdük. Ayrıca bize herhangi bir yardım yapılmıyor dernek tarafından. Oradan gıda alamıyoruz.”

Yoksulluk Enflasyon Bozuk Gıda Ataşehir Ucuz Gıda