Vatandaş Öğün Azaltmış, Adana'ya Çöp İthal Ediliyorken Emine Erdoğan: Sıfır Atık Projesi Hayallerimin Ötesine Geçti

TAKİP ET

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Sıfır Atık Projesi'nin sınırları aşarak bir dünya markası haline geldiğini belirtti.

Adana'ya İngiltere'den çöp ithal ediliyor, ekonomik zorluklarla boğuşan vatandaşlar öğün azaltıyorken AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'dan sıfır atık projesi açıklaması geldi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Emine Erdoğan, sıfır atığın yaygınlaştırılması ve yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesinde kadınların öncü rolü kadınların üstlendiğini dile getirdi.

Erdoğan, projeyle ilgili şunları söyledi:

“Bugün projenin ülkemizde 7’den 70’e hemen herkes tarafından bilindiğine şahitlik ediyorum. Bu bizi çok sevindiren, ülkemiz adına önemli bir kazanım. Sıfır atık kavramı artık hepimizin hayatına girdi. 2023’e kadar Sıfır Atık Projesi’ni ülke çapında yaygınlaştırma hedefimiz var. Projemizin başladığı 2017 yılından 2022 yılı ocak ayına kadar geçen sürede 16.5 milyon ton kağıt-karton, 4.1 milyon ton plastik, 1.7 milyon ton cam, 0.4 milyon ton metal, 1.5 milyon ton organik ve diğer geri dönüştürülebilir atıklar olmak üzere yaklaşık 24.2 milyon ton geri kazanılabilir atık ekonomiye kazandırıldı. Sıfır Atık Projesi başladığında geri kazanım oranı yüzde 13’tü. Halihazırda bu oran yüzde 22.4 civarlarında. 2023’te geri kazanım oranımızı yüzde 35’e çıkarmayı hedefliyoruz. Ücretli poşet uygulamasıyla poşet kullanımında yüzde 75’lik azalma sağlandı. Bugüne kadar plastik poşet kaynaklı 354 bin ton plastik atığın oluşumu engellendi. Bu azalma plastik poşet üretimi için gerekli hammadde ithalini önledi ve yaklaşık 2.4 milyar lira tasarruf edildi. Bununla birlikte yaklaşık 14 bin 640 ton sera gazı salınımı da engellenmiş oldu. Bu sonuçlardan gurur duyuyoruz. Bu emek, ülkemizin ve çocuklarımızın geleceği için büyük bir yatırım.

adana çöp sıfır atık emine erdoğan sıfır aatık projesi anadolu ajansı ücretli poşet geri kazanım