Vatikan, Dinî Personel Maaşlarında Kesinti Yapacak: Şüphesiz Bunda Bir İbret Vardır

TAKİP ET

Katolik Kilisesi'nin yönetim merkezi Vatikan, başta kardinaller olmak üzere üst düzey din insanlarının maaşlarında kesinti yapacak.

Papa Franciscus'un aldığı kararla 1 Nisan'dan itibaren kardinallerin maaşında yüzde 10, diğer dinî görevlilerin maaşlarında da yüzde 3-8 arası kesinti yapılacak. En düşük seviyede maaş alanlar dışındaki dinî personelin maaş artışları da 2 yıllığına dondurulacak.

Dinî pozisyonlar dışında Vatikan bünyesinde çalışan güvenlik görevlileri, müze çalışanları gibi personelin maaşında ise kesinti yapılmayacak.

Son yıllarda açık veren Vatikan bütçesinin, Çin virüsü salgınının da etkisiyle bu yıl daha fazla kayba uğraması yüzünden bu karar alındı. Papa'nın, olası işten çıkarmaları önlemek ve daha düşük maaşlı çalışanları güvenceye alabilmek için bu kararı aldığı belirtiliyor.

İtalyan basınına göre kardinaller yılda 50 bin Avro (470 bin Türk Lirası) civarında maaş alıyor. Vatikan ya da Roma'da yaşayan kardinaller ve üst düzey dinî görevliler sıklıkla piyasanın çok altında fiyatlarla ev kiralayabiliyor. Rahip ve rahibe gibi dinî görevliler de bağlı oldukları cemaate ait manastır ve yurt gibi yerlerde ikamet edebiliyor.

Papa Franciscus'un imzasını taşıyan kararnamede "ekonomik olarak sürdürülebilir bir gelecek için" bugün, bu tedbirlere ihtiyaç duyulduğu belirtildi. Papa, Çin virüsü salgınının hem Vatikan Şehir Devleti'nin, hem de dünya çapındaki Katolik Kilisesi'nin idarî birimi olan Kutsal Makam'ın tüm gelir kaynaklarını olumsuz etkilediğini vurguladı.

Vatikan'ın bu yıl 50 milyon Avro (470 milyon Türk Lirası) civarında bütçe açığı vermesi bekleniyor. Vatikan Müzesi gibi önemli bir gelir kaynağının Çin virüsü önlemleri sebebiyle son bir yılın büyük kısmında kapalı kalması ve Kilise'ye bağışların azalması, bu bütçe açığında önemli rol oynadı. Vatikan gelirlerinin 2021'de yaklaşık yüzde 30 azalması bekleniyor.

Vatikan'dan maaş alan personel, gider kaleminde önemli bir yer tutsa da Papa'nın işten çıkarmalara karşı olduğu biliniyor. Papa da bugünkü kararnamesinde, bu tedbirlerin "mevcut iş pozisyonlarını korumak amacıyla alındığını" belirtti.

Vatikan Katolik Kilisesi Papa Franciscus Papa Papa Francis Papa Francesco Papa Fransis