Veganların Kemiklerinin Kırılma Riski Yüzde 43 Daha Fazla

TAKİP ET

BMC Medicine dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, vegan beslenen kişilerde kemik kırığı riski et yiyenlere kıyasla yüzde 43 fazla olduğu tespit edildi.

İngiltere'de yaşayan yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla yapılan çalışmaya göre, vejetaryenlerin ve balık yiyip et yemeyenlerin kalça kırığı riski de et tüketenlere kıyasla daha yüksek olduğu saptandı.

Oxford ve Bristol Üniversitelerindeki araştırmacılardan oluşan araştırma ekibi, 54 bin 898 kişinin katıldığı bir anketin verilerini analiz etti. Vegan, vejetaryen ve pesketaryen katılımcılar, 3 bin 941 kırık bildirdi. Bunların et yiyenlere kıyasla orantısız bir dağılım gösterdiği saptandı.

Araştırmada veganlarda genel kırık riskinin daha yüksek olduğu, bunun sonucunda 10 yıllık zaman zarfında 1000 kişi başına düşen vaka sayısının et yiyenlere kıyasla yaklaşık 20 vaka daha fazla olduğu belirlendi. Çalışmaya göre en büyük farklılık kalça kırıklarında görüldü. Veganlardaki riskin et yiyenlere göre iki kattan daha fazla olduğu ortaya çıktı.

vegan vejetaryen pesketaryen beslenme alışkanlığı diyet veganların kemikleri daha kolay kırılıyor yüzde 43 daha rahat kemik kırılması veganlara kötü haber vejetaryenlere kötü haber araştırma oxford bristol üniversi