Venezuela ve Guyana Arasındaki Essequibo Bölgesi Gerilimi Artıyor

TAKİP ET

Pazar günü, Venezuela'nın Essequibo bölgesini ilhak etmek için gerçekleştirdiği referandumdan evet kararı çıkması gerilimi artırdı.

İki ülke arasındaki anlaşmazlık Guyana'nın 1831-1966 yıllarında Birleşik Krallık sömürgesi olduğu döneme dayanıyor. Bağımsızlığını kazanmasının ardından Birleşik Krallık'ın Guyana için çizdiği sınırları kabul etmeyen Venezuela Essequibo bölgesinin kendisine ait olduğunu iddia ediyor. Venezuela konu ile ilgili ilk itirazını 1841 yılında yaptı ancak anlaşmazlık diplomatik yollarla çözülemeyince mahkemeye başvuruldu. 1899 Paris Tahkim Kararında, Esequibo Nehri, Birleşik Krallık'ın belirlediği sınırlar doğrultusunda Guyana'nın batı sınırı olarak belirlendi. 1966 yılında bağımsızlığını kazanan Guyana Esequibo bölgesinin kendisine ait olduğunu iddia etti.

Bölgede bulunan zengin petrol yataklarının keşfinden sonra ise anlaşmazlık yeniden alevlendi. Pazar günü Venezuela'da yapılan referandumda evet kararı çıkmasının ardından Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Esequibo bölgesinin Venezuela'nın yeni eyaleti olduğunu ilan etti ve Guyana sınırına askeri birlikleri göndermeye başladı. Guyana Devlet Başkanı Irfaan Ali, Maduro'nun bu kararını eleştirdi ve "Bu Guyana'nın toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve siyasi bağımsızlığına yönelik doğrudan bir tehdittir. Guyana bunu yakın bir tehdit olarak görüyor ve topraklarını korumak için tedbirleri yoğunlaştıracak" açıklamasında bulunarak ABD, Brezilya, Fransa ve Birleşik Krallıktan askeri destek talebinde bulundu.

Kararın ardından Brezilya, Venezuela'ya itidalli olma çağrısında bulunarak Venezuela ve Guyana sınırlarına asker göndereceğini ilan etti. ABD Guyana Büyükelçiliği ise bugün yaptığı açıklamada Guyana ordusu ile ABD ordusunun ortak tatbikat düzenleyeceğini ilan etti.

venezuela ABD Guyana Maduro