Venezuela'da Kıtlık; Halk Ülkeyi Terk Ediyor

TAKİP ET

Venezuela dünyanın en büyük yeraltı kaynaklarına sahip olsa da halkın büyük bir kesimi en temel ihtiyaçlarını karşılayamaz halde.

Güney Amerika ülkesi Venezuela’nın yaşanan ekonomik ve siyasi krizin boyutları salgınla birlikte daha da arttı ve vatandaşlarını zor duruma düşürdü. Dünyada en fazla petrol kaynağına sahip olan ülkede beslenme, barınma, sağlık ve ulaşım gibi en temel ihtiyaçların bile karşılayamaz hale gelen binlerce Venezuelalı, çareyi, ülkeyi yürüyerek terk etmekte buluyor.

Uzmanlar, yaşanan yeni göç dalgasının halkın en yoksul kesiminin yaşam kalitesini artırma çabasından ziyade hayatta kalma mücadelesi olduğunu vurguluyor. Son yılların en ağır ekonomik krizlerinden birini yaşayan Venezuela’da Çin virüsü salgınıylla birlikte yaşam koşulları her geçen gün daha da zorlaşıyor. Karantinadan dolayı şehirlerarası toplu ulaşımın yasak olduğu ülkede, geçinemeyen binlerce kişi, yurtdışına yürüyerek ulaşmayı deniyor.

Caritas yardım kuruluşundan Gabriela Mayer, “Bugün çok sayıda Venezuelalı göç etmek için sınıra yürüyerek ulaşmaya çalışıyor. Bu insanların çoğu aylık 3 doları bile bulmayan asgari ücretle ve eş-dost desteğiyle durumu idare etmeye çalışan ama pandemiyle birlikte artık yaşayamaz hale geldiği için çareyi göç etmekte bulan, ülkedeki en yoksul kesimi oluşturuyor.  Sınıra yürüyerek ulaşmaya çalışanlar arasında tansiyon ilacını bile alamaz hale gelen 70 yaş üzeri emeklilerden tutun, okulunu bırakarak çalışmaya giden liselilere kadar her yaştan insan bulunuyor. Pasaportları bile olmayan bu kişiler, sınıra ulaştıklarında insan kaçakçılarıyla ilişkiye geçip, yasadışı yollardan Kolombiya’ya geçmeye çalışacaklar ve çoğunun gideceği ülkede ne yapacağına dair bir fikri bile yok” diyor.

Sınıra yürüyenler arasında yer alan Jose Rivero, “Ben 4 çocuk babasıyım ve bahçe işlerinde çalışarak geçiniyorum. Ancak pandemide iş bulmak zorlaşınca elimizde avucumuzda ne varsa harcadık. Her gün sabah erkenden elime bahçe malamı ve bahçe makasımı alıp iş aramaya çıkmama rağmen para kazanamadığım günlerde yemek yiyemiyorduk.

Benim için en dayanılmaz olan şey çocuklarım kahvaltı istediklerinde onlara “akşam yemeğine kadar sabredin” dedikten sonra, akşam eve eli boş dönmekti.

Artık bıçak kemiğe dayanınca göç etmeye karar verdim ve 2 gündür yürüyorum. Eşimi ve çocuklarımı 5 parasız ve yapayalnız bırakmak zorunda kaldım ve inanın bu hiç kolay değil. Venezuela’da onca petrol, altın ve zenginlik varken bizim bu yaşadığımız şey hiç adil değil” diye konuşuyor.

Halkın yürüyüşçüler olarak adlandırdığı bu kişilere yardım etmek için yürüyüş güzergahında elinde bir bidon su ile bekleyen ya da yiyecek dağıtan onlarca yardımsever görmek mümkün.

Yaşanan ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı son beş yılda her 6 kişiden birinin göç etmek zorunda kaldığı Venezuela’da, göç sorunu salgına rağmen artacak gibi görünüyor.

venezuela maduro göç halk ülkeyi terk ediyor yürüyerek ter ediyor