Vergi Reform Paketi İstifa Getirdi: Kolombiya'da Maliye Bakanı Görevinden İstifa Etti

TAKİP ET

'Sürdürülebilir Dayanışma Yasası' adı altında çıkarılması planlanan vergi reform paketi protestoları Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla'nın istifasına sebep oldu.

Kolombiya’da Devlet Başkanı Ivan Duque, vergi reform paketini açıklamış, açıklamanın ardından halk isyan etmişti. Ulusal grev kararı alınan ülkede göstericiler polisle çatışmış 1'i polis 17 kişi ölmüş, 457'si polis toplam 711 kişi yaralanmıştı. 

Ülkede krize sebep olan vergi reform paketi bu kez de bir istifaya neden oldu. Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque, Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla'ın bakanlıktan istifasını kabul ettiğini belirterek, "Ekonomi ekibi olarak katıklarınızdan dolayı size şükran ve saygılarımı sunuyorum. Yönetiminiz süresince pandemiyle mücadelede eşi görülmemiş bir sosyal program ve önemli başarılar elde edildi" ifadelerini kullandı.

Carrasquilla'nın yerine Jose Manuel Restrepo atandı. Ayrıca Duque, dün düzenlediği basın toplantısında, ülkede şiddetli protestolara neden olan vergi reformu yasa tasarısını geri çekme kararı aldıklarını belirtmişti.

Vergi Reform Paketi Nedir?

Vergi reformu paketi, en az 3 milyon asgari ücretli işçiyi gelirleri nedeniyle şu anda muaf olduğu gelir beyannamesini sunmak zorunda bırakacaktı. Çok düşük ücret aldıkları için vergiden muaf olan milyonlarca işçinin vergi ödemek zorunda bırakılacağı yeni reform paketinde, 250 dolar olan asgari ücret 200 doların altına düşecekti.

Reform paketi ile ürün ve hizmetler için KDV'nin artırılması ve vergi mükellefi sicilinin genişletilmesi ile hükümetin 6.8 milyar dolar vergi toplaması planlanıyordu. 

 

 

 

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque Maliye Bakanı Alberto Carrasquilla vergi reform paketi istifa