Vikipedi'de Türk Tarihini Karalayan Skandal Madde

TAKİP ET

Zaman zaman bilgi yanlışlarıyla dolu içerikleriyle gündeme gelen 'internet ansiklopedisi' Vikipedi'de Türk tarihini karalayan yeni bir madde daha tespit edildi. Türk Kurtuluş Savaşı'na ilişkin maddede Ankara'nın bir etnik temizlik politikası yürüttüğü tezi savunuluyor.

Wikimedia Vakfı'nın 'özgür ansiklopedi' sloganıyla yürüttüğü internet ansiklopedisi projesi Vikipedi'nin İngilizce veri tabanında bulunan bir maddede yakın Türk tarihini karalayan alçakça ifadelere yer verildiği fark edildi. Türk kullanıcıların tespit ettiği madde 'Turkish War of Independence', yani Türk Kurtuluş Savaşı.

Bir Ekşi Sözlük yazarının 'buidhe' kullanıcı adlı bir Vikipedi editörü tarafından düzenlendiğini tespit ettiği maddede Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda emperyalistlere karşı verilen bağımsızlık mücadelesi, bir 'etnik temizlik' harekatı olarak yaftalanıyor. Metinde Hıristiyan azınlıkları ortadan kaldırmaya yönelik bir girişim olduğu iddia edilen bu etnik temizliğin 1915 yılında gerçekleşen sözde 'Ermeni soykırımının' devamı olduğu kaydediliyor. Editör, tekrar tekrar temas ettiği dayanaksız Türk aleyhtarı tezleri, 'Türk seküler ulus-devletinin Anadolu'daki Hıristiyan azınlıklara yönelik etnik temizlik ve soykırımın tamamlanmasının ardından Atatürk reformlarıyla kurulduğunu' vurgulayarak yineliyor.

Tarihi gerçekliklerden uzak, arşivlerle çelişkili ve Türk tarihini karalamaya yönelik cahilane teşebbüse karşı sosyal medyada oluşan farkındalık üzerine Vikipedi'de maddeler kaleme alan Türk editörler, ilgili madde için de düzenlemeler getirdi. Ancak bu saatten sonra sosyal medya kullanıcılarının ifadesiyle bir 'edit savaşı' başladı ve Türk aleyhtarı metin yazarları, 'etnik temizlik', 'soykırım' gibi ifadeler metinden çıkarıldıkça defaatle müdahale etti.

Duyarlı kullanıcıların çağrısı ise son düzenlemenin kaldırılması ve 'buidhe' kullanıcı isimli editörün şikayet edilmesi yönünde. 

vikipedi wikipedia türk kurtuluş savaşı türk tarihi etnik temizlik milli mücadele atatürk türkiye cumhuriyeti soykırım ermeni soykırım buidhe Turkish War of Independence emperyalist ekşi sözlük hıristiyan azınlı