Vinç Sistemleri Nelerdir? 

TAKİP ET

Vinç günümüzde insan kuvvetinin yetmediği yerlerde sıklıkla kullanılan iş makinelerinden biridir.

Vinç günümüzde insan kuvvetinin yetmediği yerlerde sıklıkla kullanılan iş makinelerinden biridir. Ağır ve büyük malzemelerin hareket ettirilmesinde kullanılan vinç sistemleri insan kapasitesinden daha ağır yükleri taşıyabilmektedir.

Vinç Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Vinç insan gücüyle kaldırılamayacak olan ürünleri taşımak için tasarlanmış ağır iş makinesi türüdür. Vinç sayesinde malzemeleri kaldırmak, indirmek, başka bir alana taşımak ve yatay şekilde hareket ettirmek mümkündür.

Vinç sistemlerinin genel özellikleri şunlardır:

İnsan kapasitesinin taşımaya yetmeyeceği çok ağır yükleri taşımak için kullanılırlar.

Vinçler 360 derece dönme, aşağı ve yukarı hareket etme kabiliyetine sahiptirler.

En standart şekilde üretilen bir Vinsan vinç 70 tona kadar ağırlık taşınabilir.

Vinçler ortalama 40 metre yüksekliğe kadar rahatlıkla çıkabilir. Bu nedenle inşaat alanında sıklıkla kullanılırlar.

Vinç sistemleri ekonomik ve güvenli sistemlerdir.

Vinç Kullanım Alanları Nelerdir?

Vinçlerin kullanım alanları çeşitlidir. Vinçlerin tarihi Antik Mezopotamya dönemine dayanmaktadır. Vinç tarihte ilk kez inşaat alanında Antik Yunanlılar tarafından kullanılmıştır. Binlerce yıldır kullanılan vinçlerin günümüzde sıklıkla kullanıldığı alanların başında inşaat sektörü gelmektedir.

Vinçlerin kullanıldığı diğer alanlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

Limanlarda

İnşaat Sektöründe

Yol, köprü ve demiryolu inşalarında

Ağır makinelerin montajında

Fabrikalarda

Kurtarma işlemlerinde

Reklamcılık sektöründe

Nakliye sektöründe

Madencilikte

Yol bakım çalışmalarında

Gökdelenler ve yüksek katlı binalarda kullanılmaktadır.

Vinç Çeşitleri Nelerdir? 

Vinçler gelişen teknolojiler sayesinde insan gücüne olan ihtiyacı azaltan iş makineleridir. Ekonomik olarak da oldukça kazançlı olan vinçlerin kullanım alanlarına göre değişen pek çok çeşidi bulunmaktadır. Vinç çeşitleri kaldırma kapasitesi ve hareket kabiliyetine göre iki gruba ayrılmaktadırlar:

1- Hareket Kapasitelerine Göre Vinç Çeşitleri

Hareket kapasitelerine göre vinç çeşitleri aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır.

Paletli vinçler
Sabit vinçler
Lastik tekerlekli vinçler
Köprülü vinçler
Ray üstünde hareket kabiliyeti bulunan vinçler

2- Kaldırma Kapasitelerine Göre Vinç Çeşitleri

Kaldırma kapasitelerine göre vinç çeşitleri aşağıdaki şekildedir:

Halatlı Vinçler

Genellikle madencilik, gemi yapılı, liman ve demiryolu gibi alanlarda kullanılan halatlı vinç ağır yükleri halatlar sayesinde kaldırmaktadır. Halatlı vinçler motor gücü ile çalışan ve üzerinde halat sarılı tamburlardan oluşan vinç kulesine sahiptir.

Vinç kulesinde bulunan halatlar halatlı vincin kaldırma sistemidir. Halatlı vinç sistemleri özellikle beton blokları, çelik yapılar, mermerler gibi ağır inşaat malzemelerini taşımak için kullanılırlar.

Zincirli Vinçler

Zincirli vinçler ekonomik olması ve yüksek iş güvenliği sağlaması nedeniyle oldukça tercih edilen vinç çeşididir. Dişli çark sistemi aracılığı ile hareket eden zincirli vinç malzemelerin güvenli ve kontrollü bir şekilde taşınmasını sağlamaktadır. Yük alma kapasiteleri yüksek olduğu için yükler iş kazası yaşanmadan rahatlıkla taşınabilmektedir.
 
 Zaman tasarrufu açısından da oldukça avantajları bulunan zincirli vinçler insan gücü ile yük taşırken kaybedilen zamanın önüne geçmektedir. Aynı zamanda bakım ihtiyacı düşüktür. Zincirli vinçler genellikle maden, şantiye, tarla, depo ve stüdyolarda yüklerin taşınmasında kullanılmaktadır.
 

vinç vinç sistemleri nelerdir vinç kullanım alanları nelerdir vinç nedir vinç nasıl bulurum zincirli vinç halatlı vinç vinsan vinç