Virüs Bulaştırmasın Diye Kayınvalidesini Boğmaya Çalıştığı İddia Edilen Adam Beraat Etti

TAKİP ET

Antalya'da Çin virüsü teşhisiyle hastanede tedavi gören kayınvalidesini ailesine ve kendisine virüs bulaştırmasın diye boğarak öldürmeye çalıştığı iddia edilen adam beraat etti.

Antalya'da yaşayan ve çiftçilik yaparak geçimini sağlayan Hasan B. isimli kişi, kayınvalidesi Iraz M.'yi bakması için kızının evine gönderdi. 83 yaşındaki Iraz M. kızının evinde kalırken üzerine sıcak su dökülmesi sonucu hastaneye kaldırıldı. Kayınvalidesinin durumunu öğrenmek için hastaneye giden Hasan B., pandemi bölümüne kaldırılan Iraz M.'nin yanında refakatçı oldu. 

16 Eylül günü Sağlık Bakanlığı yetkilileri kendilerini arayarak kayınvalidesinin Çin virüsüne yakalandığını belirtti. Hasan B. "Kaynanam sürekli öksürüyor. Virüsü bana da bulaştırmasından korkuyorum" diyerek refakatçı olmayı reddetti. Iraz M.'ye refakat edecek başka kimse olmadığı için kayınvalidesinin yanında kalmaya devam eden Hasan B., iddiaya göre yaşlı kadını yastıkla boğmaya çalıştı.

Durumu fark eden hastane doktoru, Hasan B.'yi kayınvalidesinin yanından uzaklaştırarak durumu hastane güvenliğine haber verdi. Hasan B., güvenlik görevlisi gelmeden önce tekrar odaya girip yaşlı kadının yüzüne çarşaf örttü ve ağız-burun kısmına da yastık kapatarak beklemeye başladı. Bu sırada gelen güvenlik görevlisi, önce odada bu şekilde bekleyen Hasan B.'nin fotoğrafını çekti daha sonra ise adamı yaşlı kadının yanından uzaklaştırdı. 

Bir gün sonra evinde gözaltına alınan Hasan B., sevk edildiği adliyede çıkarıldığı nöbetçi hakimlikçe tutuklandı. Hasan B.'ye 'Beden bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiyi kasten öldürmeye teşebbüs' suçlaması yöneltildi. Hastanede Çin virüsü tedavisi gören Iraz M. ise bir süre sonra yaşamını yitirdi.

Beraat Kararı Çıktı

20 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Hasan B., Antalya 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde çıktığı ilk duruşmada, “Kaynanamın koronavirüs testinin pozitif çıktığını öğrendim. Çok korktum. Kayınvalidemden çekindim. Çünkü çok kuvvetli öksürüyordu. Etrafa öksürüğü yayılmasın diye çarşafı yüzüne kapattım. Yastığı ağzına veya yüzüne denk gelecek, nefes alışına engel olacak şekilde koymadım. Yastığı baş ucuna koydum ki, öksürürken çarşaf üzerinden kaymasın istedim" savunmasını yaptı. Hasan B., yurt dışına çıkış yasağı verilerek tahliye edildi.

Davanın dördüncü duruşmasında karar çıktı. Duruşma savcısı, bir önceki duruşmada sanık için 'kasten öldürmeye teşebbüs suçundan yargılanmasını istediği mütalaasını tekrar etti. Sanık avukatı Burak Soybir ise müvekkilinin kaynanasına zarar vermek gibi bir düşüncesi olmadığını söyleyerek "Bilakis bakıma muhtaç kayınvalidesine yardım etmek zorunda kalmıştır. Bu arada da kendisini virüsten korumaya çalışmıştır. İddianamede belirtildiği şekilde müvekkilimin öldürme kastı yoktur. Keza hasta zaten doğrudan solunum cihazına bağlıdır. Kastın öldürme olması durumunda, solunum cihazının kapatılması veya entübe borusunun çekilmesi yoluyla hasta öldürülebilir. Hasan B.'nin tek amacı, refakat ettiği Covid-19 hastasının öksürüp yaydığı virüslerden kendisini korumaktır" şeklinde bir savunma yaptı.

Müvekkilinin 15 yıl kaynanasına baktığını, bunu da kızlarının doğruladığını ifade eden avukat Burak Soybir, "Kızları da müvekkilimden şikayetçi olmamıştır. Somut vakada bir suç konusu yoktur. Türk ceza kanununda bir suçun oluşması için kastın olması gerekir denilmiştir. Somut olayda öncelikle suç yoktur. Keza kast hiçbir şekilde yoktur. Olayda öldürmek gibi bir saik olmadan, eyleme ilişkin teşebbüs de düşünülemez" ifadelerini kullandı.

Mahkeme, sanığın beraatine karar verdi.

hasan b kayınvalidesi mahkeme beraat boğmaya çalıştı hastane doktor güvenlik görevlisi avukat beraat karar çıktı yastık çarşaf koronavirüs covid-19 çin virüsü tedavi damat antalya