Virüs Sayesinde Çin'in Sahra Altı Afrika Ülkelerinde Etki Alanı Genişliyor

TAKİP ET

Ray Mwareya, Aljazeera'de yayınlanan yazısında, Afrika'da Avrupa ve Amerika etkisi düşerken Çin'in ucuz aşı girişimleriyle bölgede yeni otorite haline gelebileceğini ifade etti.

Ray Mwareya, Aljazeera'deki 7 Kasım tarihli yazısında Çin-ABD rekabetinin Sahra Altı Afrika Ülkelerinde COVID-19 aşı yarışıyla yepyeni bir aşamaya girmek üzere olduğunu ele aldı.

Yazıda, tırmanan Çin-Amerika Birleşik Devletleri küresel rekabetinin 5G teknolojisi ile diplomatik bir savaşa dönüştüğü, ABD'nin Birleşik Krallık başta olmak üzere nüfuz alanı olan Avrupa ülkelerinde, Çin'in Huawei 5G ağı anlaşmasını feshetmelerini sağladığı ifade edildi.

Bu rekabetin Afrika'ya kadar uzandığı ve her iki süper gücün de müşteri Afrika devletlerini kendi taraflarına almaya çalıştığı aktarılan yazıda, ABD'nin diğer Afrika ülkelerinin yanı sıra özellikle Kenya ve Güney Afrika'ya, Huawei'in 5G sisteminin kurulumuna katılımlarını yeniden gözden geçirmeleri için baskı yaptığı aktarıldı.

Fakat yazar, diplomasi savaşında 5G yarışının COVID-19 aşısı rekabetiyle geride kaldığını ifade etti:

"Bu yılın başlarında, çeşitli ülkeler ve küresel kurumlar tarafından, bir COVID-19 aşısının keşfedildiğinde herkes için uygun fiyatlı hale getirileceğine dair sözler verildi. Burada, Sahra altı Afrika'da, birçok kişi bu sözlere inanıyordu ve Kuzey Yarımküre'de kış başladığında, bir aşının mevcut olacağını ve virüsün yayılmasını engellemeye yardımcı olmak için milyonlarca dozun Afrika eyaletlerine gönderileceğini umuyordu."

'Zengin Ülkeler Fakir Ülkeleri Düşünmeden Ön Sipariş Veriyor'

"Zengin eyaletler, dünyanın geri kalanı için uygun fiyatla ilgili endişeleri göz ardı ederek, büyük ilaçlara fon sağlıyor ve kendi popülasyonları için acil bir tedarik sağlamak için milyonlarca doz ön sipariş veriyor. Bu, COVID-19 aşılarının, Sahra altı Afrika da dahil olmak üzere daha yoksul devletlere karşı diplomatik bir zorlama aracı olarak kullanılması için zemin hazırlıyor. Böylece Çin ve ABD bunu kesinlikle artan rekabetlerinde kullanacaklar."

Mwareya yazısında, henüz kesin bir aşı olmadığı halde, aşı pazarında Çin'in Amerika'dan önde olduğunu ifade ederken dünya aşı pazarına yeni girmiş biri olmasına rağmen Çin'in dünyanın aşı fabrikası olmayı hedeflediğini ifade etti.

'Çin Afrika'ya Stratejik Bağışlar Yapacak'

"Muazzam bir üretim kapasitesiyle, Çin'in ürettiği aşılar onaylandıktan sonra hızlıca ve büyük miktarlarda sunulacak ve bu da Pekin'in aşıları rakibi ABD'den çok daha hızlı bir diplomatik araç olarak konuşlandırmasına olanak tanıyacak. Bu da muhtemelen uygun fiyatlı bir alternatifi olmayacağı için Afrika'nın Pekin'in baskısına teslim olacağını gösteriyor. Çin, 'stratejik bağışlar' başlığı altında aşı sevkiyatlarını hızla organize edecek.

Bu süreçle ilgili bir ön hazırlık süreci devam ediyor. Çin tarafından 'bağışlanan' COVID-19 hastane önlükleri, burun çubuğu çubukları ve cerrahi maskelerin propagandacı plan yükleri Nisan ayından bu yana Addis Ababa'dan Harare'ye ve Luanda'ya kadar Afrika havalimanlarına sık sık iniyor.

Yıllarca süren yağma nedeniyle devlet hastanelerinin çıplak kemiklerine kadar soyulduğu Zimbabve gibi ülkelerde, Çin'in COVID-19 'bağışları' neşeyle karşılandı, üst düzey yetkililer ve Pekin'in diplomatları dost maskeleri izlemek için yolda sıraya girdi."

Çin'in kendi ülkesindeki salgını kontrol etmekte başarılı olarak bu sayede tıbbi diplomasisini artırdığını ifade eden yazar, onaylanmış bir aşı aldıktan sonra bu çabanın daha da genişleyeceğini ifade etti.

Bunun sadece Pekin'in Afrika başkentlerindeki hakimiyetini daha da güçlendirmekle kalmayacağını, aynı zamanda Afrika'nın en büyük ilaç, hastane ekipmanı ve tıp eğitmenleri tedarikçisi olan ABD ve Avrupa Birliği'nin yerinden edilmesine neden olacağını söyledi.

Yazıda, Afrika'daki Avrupa ve Amerika etkisinin zaten düşüşte olduğu, Çin'in tıbbi diplomasisinin de bunu daha da hızlandıracağı belirtildi.

çin sahraaltı afrika ülkeleri amerika abd çinin afrikadaki etki alanı genişliyor afrika ülkelerinde 5g teknolojisi covid-19 aşısı pandemi yoksul ülkeler ve aşı çinin ucuz aşı girişimleri avrupa ve amerika avrupa bi