Dünya Uygur Kurultayı'ndan Uygurları Köle İş Gücü Olarak Kullanan Volkswagen'e Açık Mektup

TAKİP ET

Dünya Uygur Kurultayı, Uygur Türklerinin zorla çalıştırılması konusunda denetim yapılmasını kabul eden Volkswagen'e bir mektup yazarak konu ile ilgili sorular yöneltti.

Doğu Türkistan'daki Uygur soykırımı son hızıyla devam ediyor. Soykırımcı ÇKP yönetiminin toplama kamplarındaki Uygurları ülkeye gelen firmaların fabrikalarında köle iş gücü olarak kullandığı ortaya çıkmıştı.

Bu firmalardan birisi Alman otomobil devi Volkswagen'di. Uygurların tepkisi üzerine Volkswagen denetimi kabul etti ancak neredeyse göstermelik hale gelen denetim Uygurların endişelerini gidermedi.

Dünya Uygur Kurultayı bir mektup yazarak Çin işgali altındaki Doğu Türkistan'da fabrikaları bulunan ve Uygurları köle iş gücü olarak kullanan Volkswagen'e sorular yöneltti. 

Yazılan mektupta şu ifadeler yer aldı:

"Biz aşağıda imzası bulunan kuruluşlar, Löning- Human Rights & Responsible Business GmbH tarafından gerçekleştirilen SAIC Volkswagen fabrikasının ESG denetim sonuçlarının yayınlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Uygur Bölgesi'nde gerçekleştirilen bir denetimin güvenilirliğine ilişkin kapsamlı endişelerimizi 11 Temmuz 2023 tarihli mektubumuzda dile getirmiştik. Denetim bulgularının yayınlanmasının ardından Löning çalışanları LinkedIn'de bir açıklama yayınlayarak denetimle aralarına mesafe koydu ve 'Löning'den hiçbir ekip üyesinin bu projeye katılmadığını, desteklemediğini veya arkasında durmadığını' iddia etti. Financial Times'ta yer alan bir makale, bu denetimin yürütülmesine ilişkin bu iç anlaşmazlık hakkında daha fazla ayrıntı sunuyor. Sonuç olarak, bu durum denetimden elde edilen bulguların güvenilirliği konusunda daha fazla soru işareti yaratmıştır ve bizim de aşağıda yöneltilen sorularımız bulunmaktadır:

1. Löning çalışanları, Çin ve Uygur Bölgesi'ndeki insan hakları durumu nedeniyle denetimden uzak durduklarını belirttiler: "Çin ve Doğu Türkistan'daki insan hakları durumu ve denetimler için anlamlı veri toplamanın zorlukları iyi bilinmektedir ve bu projede de mevcuttur." Löning'de başka hiçbir ekip üyesinin bu denetimi onaylamadığının farkında mıydınız? Eğer öyleyse, neden devam etmeye karar verdiniz?

2. Löning'in Genel Müdürü Markus Löning, veri toplamayla ilgili zorlukları kabul etti. Denetimi gerçekleştirirken bunu nasıl hesaba kattınız? Denetim sonuçlarını analiz ederken bunu nasıl hesaba kattınız?

3. Markus Löning'e göre, denetimin temel dayanağı mülakatlardan ziyade fabrikadaki 197 çalışanla ilgili belgelerin incelenmesiydi ve bunun "tehlikeli" olabileceğini de sözlerine ekledi. Löning, Financial Times'a şunları söyledi "Bir şeyin farkında olsalar bile bunu bir röportajda söyleyemezler". Bununla birlikte, denetim için 40 kişiyle görüşülmüştür. Firma, mülakatların katılımcılar için tehlikeli olduğunu ve gerekli bilgileri üretme ihtimalinin düşük olduğunu anladıysa, neden bu 40 kişinin güvenliği riske atıldı? Ayrıca, mülakatların gerekli ve güvenilir bilgiyi sağlamayacağı anlaşıldıysa, denetim neden gerçekleştirilmiştir?

4. Kıdemli strateji danışmanı Markus Löning'e göre, projeyi yöneten Christian Ewert'in Çin'de 20 yılı aşkın bir sosyal denetim deneyimi var. Christian Ewert'in devlet tarafından dayatılan zorla çalıştırma bağlamında ne gibi deneyimleri var ve bu bağlamda hangi göstergeler uygulanıyor?

Söz konusu münferit tesisin yanı sıra Volkswagen'in tedarik zincirleri de risk altındadır. Sheffield Hallam Üniversitesi tarafından hazırlanan rapor, Volkswagen'in tedarik zincirlerinin Doğu Türkistan'daki zorla çalıştırma koşullarını kullandığına ilişkin deliller içermektedir. Dpa tarafından yapılan açıklamaya göre, Volkswagen'nin Baş Hukuk Sorumlusu Manfred Döss şu güvenceyi verdi: "İnsan hakları ihlallerine ilişkin her türlü belirtiyi gelecekte de çok ciddiye almaya devam edeceğiz. Eğer herhangi bir şüphe ya da belirti varsa, bunları araştıracağız."

Volkswagen AG'nin 2023 Yıllık Genel Kurul Toplantısı'nda, Çin'in çelik ve alüminyum sektöründeki zorla çalıştırma risklerine dikkat çektik; etkilenen tedarikçiler Çin'deki Volkswagen tesislerine de tedarik sağlayabilir. Bildiğimiz kadarıyla, kendi açıklamalarınıza göre, sürdürülebilirlik derecelendirmenizi (S derecelendirmesi) bu bağlamda aktif olarak kullanıyorsunuz.

1. Volkswagen AG ve ortak girişimleri, Çin'deki tedarikçilerde devlet tarafından dayatılan zorla çalıştırma risklerini önleyici bir şekilde belirlemek, en aza indirmek ve ortadan kaldırmak için başka hangi önlemleri alıyor?

Uygur Bölgesi'nin tamamında yaygın, sistematik ve devlet tarafından dayatılan zorla çalıştırma uygulanmaktadır; tek bir tesisi bu bağlamdan ayırmak veya herhangi bir şirketin tek tek zorla çalıştırma vakalarını önlemesi veya düzeltmesi mümkün değildir. Bu bağlamda ve BM İş Dünyası ve İnsan Hakları Rehber İlkeleri doğrultusunda, bir şirket için tek sorumlu eylemin bölgeyi tamamen terk etmek olduğuna inanıyoruz.

Kamuoyuna karşı daha şeffaf olma isteğinizi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu nedenle sorularımızı içeren bu mektup aynı zamanda bir açık mektup niteliğindedir ve burada web sitemizde yayınladık. Bu nedenle sizden 19.01.2024 tarihine kadar kamuya açık cevaplar da talep ediyoruz."

Volkswagen Mektup uygur türkleri dünya uygur kurultayı