Voyager 1, Süreklilik Gösteren Bir Uğultu Yakaladı

TAKİP ET

Dünya'dan en uzakta bulunan uzay aracı olan Voyager 1, yıldızlararası ortamdaki gazların ortaya çıkardığı belirtilen bir uğultu yakaladığı bildirildi.

Güneş Sistemi'ni araştırmak için 1977'de fırlatılan Voyager 1 uzay aracı, 2011 yılında sistemden çıktı ve şu anda tahminen gezegenimizden 23 milyar kilometre uzakta. Güneş'le mesafesi Dünya'yla mesafesinin 150 katından fazla olan Voyager 1'den Dünya'ya iletilen veriler 21 saatte ancak ulaşabiliyor.

Yıldız sistemleri arasında bulunan ve "yıldızlararası ortam" olarak adlandırılan alan boş ve karanlık olarak düşünülüyorduysa da Voyager 1'in yolladığı bulgular aksini ortaya koyuyor. 

Ünlü bilim dergisi Nature'da yayımlanan araştırma Voyager 1'in, yıldızlararası ortamda bulunan plazma dalgalarından sürekli olarak geldiğini tespit ettiği uğultunun verilerini ortaya koydu. Cornell Üniversitesi'nden araştırmacı Stella Koch Ocker, "Yıldızlararası gazın zayıf ama ısrarcı uğultusunu tespit ettik" dedi. 

NASA, Voyager aracının seyahatını geride bırakacak şekilde, hiçbir uzay aracının ulaşamadığı noktalara gidecek bir uzay aracı olması planlanan Interstellar (Yıldızlararası) adlı uzay aracını 2030'da fırlatmaya hazırlanıyor.

Voyager 1 Süreklilik Gösteren Bir Uğultu Yakaladı