Voynich El Yazması Nedir? Voynich El Yazması Nerede? Voynich'in Gizemi Çözüldü mü? Voynich'te Ne Yazıyor?

TAKİP ET

Voynich el yazması, bilinmeyen bir dilde yazılmış ve 15. veya 16. yüzyılda yaratıldığı düşünülen resimli el yazmasına denmektedir. Adını, 1912'de satın alan antikacı kitapçı Wilfrid Voynich'ten almıştır. Bilim insanları ve âlimler, el yazması ilk keşfedildiğinden beri metni deşifre etmeye çalıştılar. 1969'dan beri Yale Üniversitesi'ndeki Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi, Voynich el yazmasına ev sahipliği yapmaktadır.


Voynich’in İçeriğinde Neler Var?


Voynich kodeksi 22,5 × 16 cm boyutlarındadır ve yoğun şekilde resimli 102 parşömen yaprağı içerir (yaklaşık 234 sayfa). El yazması, çizimlere dayalı olarak altı bölüme ayrılmıştır (çünkü dil henüz deşifre edilmemiştir): botanik, astronomi ve astroloji, biyoloji, kozmoloji, farmasötik ve yemek tarifleri olduğu düşünülen kısa girişlerin başlangıcını işaretleyen süslemeli, sürekli metinden oluşan bir bölümden oluşmaktadır.

El yazmasının en büyük bölümü olan botanik bölümündeki çizimler, görüntülerin etrafına dikkatlice yazılmış metinlerle birlikte, bitki ve bitkilerin 113 büyük ayrıntılı renkli çiziminden oluşur. Bir sonraki bölüm, bazı sayfalarda Zodyak sembolleri içeren 12 sayfadan oluşan astronomi ve astroloji çizimlerinden (yıldızların, Güneşin, Ay'ın hareketleri) ibarettir. Üçüncü bölüm, şambrellerle iç içe geçmiş ve birbirine bağlanmış çıplak kadınların çizimlerini ve akan sıvılar gibi görünen şeyleri içerir. Dördüncü bölüm, kozmoloji, yıldızlarla ve diğer şekillerle dolu dokuz madalyonun çizimlerinden oluşur. Farmasötik bölüm tekrar bitkilere ve otlara geri döner ve şifalı bitkiler olduğu düşünülen şeyleri tasvir eder. Bu bölüm botanik bölümünden farklıdır, çünkü birçok sayfa ayrıntılı kavanozların veya şişelerin çizimlerini içerir ve bazı durumlarda birçok bitki türü tek bir sayfada görünür.

Görüntüler az ya da çok deşifre edilebilir olsa da (bilim insanları ve âlimler tarafından bitki ve diğer ot türlerini belirlemek için çok zaman ve çaba harcanmıştır), metin aksini kanıtlamıştır. Çok sayıda bilim insanı, dilbilimci, kriptolog ve diğer meraklı insanlar, bu gizemli yazıyı neredeyse sıfır başarı ile çözmeye çalıştılar.


Voynich El Yazması Ne Zaman Yazıldı?


El yazmasının nerede veya tam olarak ne zaman oluşturulduğu bilinmiyor, ancak kapsamlı araştırmalar bunun Orta Avrupa'da bir yerde yapıldığını ve radyokarbon tarihlemesinin onu 15. yüzyılın başlarına atfettiğini öne sürmüştür.

Radyokarbon Tarihleme Nedir? Radyokarbon Ölçümü Nasıl Yapılır? Radyokarbon Ne İşe Yarar? AMS ve Radyometrik Tarihleme



2009 Yılında yapılan radyokarbon tarihlemesi ile çürütülen uzun süredir devam eden teorilerden biri, 13. yüzyıl İngiliz bilim adamı Roger Bacon tarafından yazılmış olmasıydı.


Voynich El Yazmasını Kim Buldu?


El yazmasının ilk sahibi, 1576'dan 1611'e kadar hüküm süren Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf olabilir. Rudolf gerçekten ona sahip olsaydı, bir hipotez, onu matematikçi ve okültist John Dee'den 600 duka satın aldığıydı. Fakat bu teori de tam olarak doğrulanmamıştır.

Kitabın Rudolf tarafından satın alındığı fikri, 1665'te Praglı bilim adamı Johannes Marcus Marci (bir simyacı olan arkadaşı ve el yazmasının daha sonra alıcısı olan Praglı Georg Baresch'e) tarafından yazılan bir mektuptan geldi; mektup, 1912'de Voynich tarafından satın alındığında, el yazmasının sayfaları arasında sıkışmıştı. El yazmasının, Rudolf'un saray kimyageri ve eczacısı Jacobus Horcicky de Tepenec'e ait olduğu ve kitabın 1r yaprağına imzasını (morötesi ışıkla algılanan) bıraktığı kesin olarak biliniyor. Voynich el yazmasının bir sonraki sahibi, el yazmasını Marci'ye ileten mektup yazarı Marci, Baresch'in arkadaşıydı. Buna karşılık Marci, ölmeden önce (1667), onu bilgin ve Cizvit rahip Athanasius Kircher'e gönderdi.

Kitap, 1912'de Roma yakınlarındaki bir Cizvit kolejinden satın aldığında Voynich'in eline geçti. Kitapçı, 1915'te Chicago Sanat Enstitüsü'ndeki bir sergi de dâhil olmak üzere, el yazmasının bir dizi sergisini koordine etti. Metnin deşifre edilmesi için büyük çaba sarf etti ve Pennsylvania Üniversitesi felsefe profesörü William Newbold'u işe aldı.

1921'de hem Voynich hem de Newbold, el yazması üzerine konferanslar vererek, onu "Roger Bacon Şifreli El Yazması" olarak adlandırdı ve Güney Avrupa'da bir kalede keşfedildiğini söyledi. El yazması, 1961'de Voynich'in mülkünden New Yorklu bir kitapçı olan Hans P. Kraus tarafından satın alındı ve 1969'da Bienecke Kütüphanesine bağışlandı.


Voynich El Yazmasının Gizemi Çözüldü mü?


Metni deşifre etmeye çalışan birçok kişi arasında ünlü İkinci Dünya Savaşı kriptologları William ve Elizebeth Friedman, sanat tarihçisi Erwin Panofsky, istihbarat uzmanları ve kimya, hukuk, matematik, ortaçağ felsefesi ve diğer alanlardan bilim adamları vardı. Gizemli cilt hakkında birkaç kitap (kurgu ve kurgu dışı) ve tez yayınlandı. Bazı eleştirmenler kitabın Voynich tarafından işlenmiş bir aldatmaca olduğunu düşünüyorlar, ancak radyokarbon tarihli parşömen ve Marcelo Montemurro'nunki gibi odaklanmış dilbilimsel çalışmalar -farklı dilsel kalıpları gün ışığına çıkardı- aksini gösteriyor gibi görünüyor. 21. yüzyıla kadar, Voynich'in yazısı, anlamı ve kökenine dair ipuçları için incelenmeye devam etti.

Günümüze kadar zaman zaman kitabı deşifre ettiğini iddia eden isimler olsa da, başarılı bir sonuca varılamamıştır. Sonuç olarak Voynich el yazması, günümüzde hala gizemini korumaktadır.

voynich Voynich Voynich manuscript manuscript el ayzması el yazması runik yazı yazı gizem gizemli Voynich el yazması voynich el yazması voynich elyazması el yazma elyazma elyazması