Wagner Teröristleri, İsyan Sırasında Nükleer Silahların Olduğu Rus Üssünü Ele Geçirdi İddiası

TAKİP ET

Reuters'ın haberine göre Wagner teröristleri kırsal bölgelere ulaştığında, nükleer üs Voronezh-45'ten yaklaşık 100 km uzakta izler kayboluyor.

23-24 Haziran arasında işgalci Kremlin rejimi tarafından beslenen ve palazlandırılan Rusçu terör örgütü Wagner bir darbe girişiminde bulunmuş, taraflar daha sonra detayları bilinmeyen bir şekilde anlaşmıştı. 

Öte yandan Wagner teröristleri, Moskova'ya 2 saatlik bir mesafeye kadar gelmişti.

İnternette yayınlanan videolara ve yerel sakinlerle yapılan röportajlara göre, isyancı Wagner teröristleri 24 Haziran'da Moskova'ya doğru ilerlerken, bir grup askeri araç nükleer silahların bulunduğu güçlendirilmiş Rus üssüne doğru yöneldi.

Reuters'ın haberine göre Wagner teröristleri kırsal bölgelere ulaştığında, nükleer üs Voronezh-45'ten yaklaşık 100 km uzakta izler kayboluyor. Batılı yetkililer defalarca Rusya'nın nükleer silah stokunun ayaklanma sırasında hiçbir zaman tehlikeye girmediğini ve ayaklanmanın o gün hızlı ve gizemli bir şekilde sona erdiğini söylediler.

Ancak özel bir röpörtajda Ukrayna İstihbarat Başkanı Kyrylo Budanov, Wagner güçlerinin daha da ileri gittiğini söyledi. Budanov konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Wagner güçleri Sovyet döneminden kalan nükleer silahları ele geçirip işi daha da ciddileştirmeyi amaçlıyordu. Bu üs, riskleri önemli ölçüde artıran üslerden biri." dedi. 

Budanov, Wagner güçleriyle nükleer silahlar arasındaki tek engelin kapılar olduğunu, silah depolarının kapılarının kapalı olmasından dolayı teknik bölüme giremediklerini belirtti.

Kremlin'e yakın ve askeri bağlantıları olan bir kaynak Budanov'un anlattıklarının bir kısmını doğruladı. Söz konusu kaynak, daha fazla ayrıntı vermeden, bir Wagner grubunun "özel ilgi alanına giren bir bölgeye girmeyi başardığını ve bunun sonucunda Amerikalıların tedirgin olduğunu çünkü orada nükleer mühimmat depolandığını" söyledi.

Rus işgali altındaki Ukrayna'da konuyla ilgili bilgi sahibi olan bir kaynak, bu durumun Kremlin'de endişe yarattığını ve 24 Haziran akşamı Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukashenko'nun arabuluculuğuyla isyanın aceleyle müzakere edilerek sona erdirilmesine ivme kazandırdığını söyledi.

24 Haziran'da sona eren isyandan sonra Wagner elebaşı Yevgeniy Prigojin Belarus'a gidip bir süre kalmıştı. Prigojin'in geçen hafta Rusya'ya geri döndüğü açıklandı. 

 

wagner isyan nükleer santral voronej-45 nükleer silahlar Yevgeniy Prigojin