Washington DC, ABD'nin 51'inci Eyaleti Olmaya Yakın

TAKİP ET

Temsilciler Meclisinde yapılan oylamada, ABD'nin eyaletlerinden bağımsız ve özel bir statüsü olan başkent Washington DC'ye eyalet statüsü veren yasa tasarısı kabul edildi.

Meclise verile “H.R. 51” adlı yasa tasarısı, 700 bin kişinin yaşadığı ve ülkede bulunan 21 eyaletten daha fazla vergi veren Washington DC'nin 51'inci eyalet olmasını öngörüyor.

Yasa tasarısına, 216 Demokrat vekil “kabul” oyu verirken 208 Cumhuriyetçi vekil ise “red” verdi. Yasa tasarısı, ikinci onay için Senato’ya havale edildi.

Yasanın savunucuları tarafından şehirde yaşayanlara, ABD anayasasında yer alan kendini temsil etme hakkının verileceği duyurulurken bunun aynı zamanda bir sivil haklar başarısı olduğu da ifade edildi.

Kongrede oy hakkı olmadan Washington DC'yi temsil eden Eleanor Holmes Norton ise yasa tasarısına ilişkin yaptığı açıklamada, “Bugün DC'de yaşayanlar ve DC'nin simgelediği değerler için tarihi bir zafer” dedi.

BAŞKENTİ SEÇİMLERDE DEMOKRAT PARTİ KAZANIR

Washington DC, eyalet olduğu takdirde seçimlerde 2 senatör çıkaracak. Nüfusunun yüzde 46'sı Afrika-Amerikalı olan eyalette oylamanın, Demokrat Parti lehine olması öngörülüyor.

CUMHURİYETÇİLER KARŞI

Yasa tasarısına karşı çıkan Cumhuriyetçiler ise tasarının ABD Senatosunda 2 sandalye daha kazanmak isteyen Demokratların bir oyunu olduğunu iddia ederek bu tasarının anayasaya aykırı olduğunu belirtiyor.

SENATO DESTEKLEMEYEBİLİR

Yasa tasarısının kanunlaşabilmesi için Senato'daki oylamada 60 “kabul” oyu alması gerekiyor. 50 Demokrat ve 50 Cumhuriyetçi senatörden oluşan Senato'da, yasa tasarısının gerekli oy oranına ulaşamayacağı ve Senato Çoğunluk Lideri Chuck Schumer'in söz konusu tasarıyı oylamaya sunmadan evvel bir süre bekleyeceği iddia ediliyor.

ABD senato temsilciler meclisi washington dc eyaletler seçimler demokratlar cumhuriyetçiler başkent eyalet 51'inci eyalet dc district of columbia kolumbiya bölgesi