Washington Post: Bir Mafya Babasının Online İtirafları Erdoğan'ın Hükümetini Sarsıyor

TAKİP ET

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in videolarını kaleme alan Washington Post, Peker'in iddialarının ele alındığı bir analiz yayımladı.

Organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in videolarıyla birlikte gündemi sarsılan Türkiye, dış basında 'çok konuşulanlar' arasına girdi. Fransa, Almanya, Suudi Arabistan ülkelerinin ardından Peker'in videolarını ele alan Washington Post da uzun bir makaleyle Peker'in iddialarının ele alındığı bir analiz yayımladı. 

Konuyu Amerikan gazetesi New York Times'tan daha derin bir şekilde ele alan Washington Post makalede ''Bir mafya babasının online itirafları Erdoğan'ın hükümetini sarsıyor. Türkiye donakaldı'' başlığını kullandı.

Makalenin yazarı Kareem Fahim, "Türkiye'de organize suç ve siyasetin bağlantıları hakkında anlattığı hikâyeler, bugünlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümetine tehlikeli şekilde yakın bir biçimde gürleyerek, deprem etkisi yaratıyor" ifadelerini kullandı.

Geveze ve Tehditkar 

Peker'in 'büyüklenerek' konuştuğunu belirten Fahim, Peker'i 'geveze ve tehditkar' olarak tanımladı. Fahim, iddiaları 'büyüklenerek' dile getirdiğini söylediği Peker hakkında, "Peker'in iddialarını bu kadar zarar verici hale getiren şeylerden biri, güçlü isimler adına suç eylemleri gerçekleştirmekte kendisinin de oynadığını söylediği role dair itirafları. İddialar ve isimlerin netliği karşısında Türkiye donakaldı. Her biri hevesle beklenen, milyonlarca kez izlenen videolar sansasyon yaratıyor" dedi.

Videoların Yıldızı Süleyman Soylu 

Peker'in uyuşturucu, faili meçhul cinayetler ve kara para aklamalara yönelik iddialarına rağmen en çok dikkat çeken ismin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu vurgulayan Washington Post yazarı, "Peker'in attığı çamur seli, Erdoğan'ın hükümetinde bir krizi tetikledi, soruşturma taleplerine ve hatta, Peker'in videolarının bir yıldızı olan içişleri bakanının istifa etmesi çağrılarına yol açtı. Suçlamaların hiçbiri, Peker'in 'Tayyip Abi' diye söz ettiği Erdoğan'a doğrudan dokunmadı. Fakat mafya liderinin iddiaları, hükümetin, Türkiye'yi geçmişte karakterize eden yeraltı dünyası bağlantılarını ortadan kaldırdığına dair savlarının altını oydu" ifadelerini kullandı. 

Susurluk Olayı Hatırlatıldı

3 Kasım 1996'da meydana gelen bir kaza sebebiyle devlet-polis-mafya ilişkisini ortaya çıkaran Susurluk skandalına da değinilen makalede "Yorumculara göre bu videolar, Türkiye'nin yeraltı dünyası ve siyasetçileri arasında dirençli bir bağ olduğuna dair korkuları pekiştirdi. Bu fenomen, 20 yıldan uzun süre önceki bir skandalda kamuoyunun önüne saçılmıştı'' denildi.

Erdoğan'ın Sıkıntıları Katlandı

Pandemi döneminde yaşanan ekonomik sıkıntılar sebebiyle Erdoğan'ın popülaritesini yitirdiğini, bu olaylarla beraber Erdoğan'ın iyice gözden düştüğünü belirten yazar makalede, ''Popülaritesi ekonomik gerileme ve koronavirüsü pandemisinin ortasında azalan cumhurbaşkanının sıkıntılarını katlanmış durumda" ifadesine yer verdi.

 

washington post sedat peker mafya erdoğan abd basın dış süleyman soylu