Alman Ekonomi Dergisi WirtschaftsWoche'den İlginç Erdoğan Yorumu

TAKİP ET

Alman ekonomi dergisi WirtschaftsWoche'de AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ekonomi politikasına yönelik olarak yayımlanan analizde Erdoğan'ın ekonomi çıkmazı incelendi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın başarısız ekonomi yönetimi nedeniyle Türk halkının sefalete düştüğü ve Erdoğan'a desteğin azaldığı belirtilen Malte Fischer imzalı makalede, Merkez Bankasının faizi yükseltmemekte direndiği ve bunun olumsuz etkilerinin Avrupa'ya da uzandığı belirtildi.

Marketlerin her gün etiket değiştirmek zorunda kaldığı ve birçok gıda maddesinin halk için lüks haline geldiği belirtilen analizde Erdoğan'ın faiz artırımı halinde ekonominin çarklarının durmasından ve seçimi kaybetmekten korktuğu ifade edildi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası yönetimini kendisinin seçtiği ve karşı çıkan isimleri görevden aldığı belirtilen analizde "Türkiye'deki kriz, Erdoğan'ın vatandaşları inandırmaya çalıştığının aksine dış güçlerin saldırısı değil, çıkarların politikaya yansımasının sonucu" denildi.

Türk lirasında yaşanan değer kaybının halkı fakirleştirdiği ve Erdoğan'ın görev onayını düşürdüğü belirtilen analizde asgari ücretin yüzde 50'ye yakın artırılmasına rağmen satın alma gücünün değişmediği ve enflasyonun artışının süreceğinin öngörüldüğü belirtildi.

Açıklanan Kur Korumalı TL Mevduatı uygulamasının vatandaşta kabul görmediği belirtilen analizde Erdoğan'ın artık dost ülkelerden mali destek istediği, SWAP anlaşmalarına gittiği ve Türk şirketlerinin büyük döviz borçlarının önemli bir sorun teşkil ettiği ifade edildi.

Ayrıca Erdoğan'ın para politikalarıyla yarattığı ekonomik krizin destekçilerindeki etkisini dağıtmak için seçim öncesinde çatışmacı bir dış politika gütmesinin muhtemel olduğu belirtildi.

recep Tayyip Erdoğan WirtschaftsWoche analiz Malte Fischer