WSJ: ABD İle Polonya, Ukrayna'ya Savaş Uçağı Vermek İçin Görüşüyor

TAKİP ET

Wall Street Journal'da yer alan haberde ABD'nin Polonya ile Ukrayna'ya Sovyet dönemi savaş uçaklarının temini için görüştüğü iddia edildi.

Independent Türkçenin aktardığına göre ABD'li merkezli yayın yapan Wall Street Journal'a (WSJ) konuşan ABD'li yetkililer, Washington'ın Varşova ile Ukrayna'ya savaş uçağı temini konusunda görüşmelerde bulunduğunu bildirdi.

Dün ABD Kongre üyelerine video konferans yöntemiyle konuşan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy "Acilen savaş uçağına ihtiyacımız var" demişti.

Bu çağrıya yanıt vermek için harekete geçen ABD yönetimi, Polonya'ya bir teklif sundu. WSJ'ye konuşan Beyaz Saray yetkililerinin verdiği bilgilere ABD, Polonya'dan ellerindeki Sovyet yapımı savaş uçaklarından Ukrayna'ya temin etmeleri karşılığında belli sayıda F-16 vermeyi teklif etti.

Kongre Onay Vermeye Hazır

Söz konusu anlaşmanın ayrıntılarının görüşüldüğünü belirten ABD'li yetkililer mutabakatın sağlanması durummunda Kongre'nin de onay vermesinin gerektiğini ancak Kongre'nin de böyle bir anlaşmayı onaylamaya hazır olduğunu söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy'in video konferans yöntemiyle yaptığı konuşmanın ardından açıklamalarda bulunan birçok Kongre üyesi, Biden hükümetinin Ukrayna'ya savaş uçağı teminine destek vereceklerinin altını çizdi. 

Blinken Doğruladı

Moldova'da Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile ortak basın toplantısı düzenleyen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya savaş uçağı sağlamak için Polonya ile aktif görüşmeler yürüttüklerini söyledi.

wall street journal abd ukrayna polonya kiev savaş uçağı vermek için