Yalçın Doğan'dan Dikkat Çekici 'Son Jon Türk: Meral Akşener' Yazısı

TAKİP ET

T24 yazarı Yalçın Doğan, İYİ Parti lideri Akşener'in grup konuşmasına ilişkin dikkat çekici bir yazı kaleme aldı.

Gezi davasında Osman Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis, diğer sanıklara 18 yıl hapis cezası verilmişti.

Gezi Davası: Osman Kavala'ya Ağırlaştırılmış Müebbet

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Gezi Parkı olaylarına geniş yer ayırmış ve İttihat ve Terakki sloganlarıyla sonlandırdığı konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bugün meselemiz istibdat karşısında hürriyet için dik durabilme meselesidir. Çünkü, 1908’de istibdata karşı koyan ruh neyse, Gezi de odur. 

31 Mart’ta meşrutiyeti yıkmaya kalkışan darbecilerin karşısında duran irade neyse, Gezi de odur. Demokrasi için seferber olan o günün Türk Gençleri neyse, ağacına, parkına ve heykeline sahip çıkan, Gezi’deki Türk Gençleri de odur. 

Değerli dava arkadaşlarım Türk modernleşmesinin önünde her zaman engeller olacak. Her devirde, mutlaka yeni Derviş Vahdeti’ler çıkacak. Her devirde, bizi bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahili ve harici bedhahlarımız olacak. Varsın olsun. Çünkü her devirde, bu vatanın bekçiliğini yapacak gençleri de olacak. Vahdeti’lerin karşısına dikilecek, Mustafa Kemal’leri de olacak.

Topçu Kışlası hayallerine kapılanların karşısında, dimdik duran çapulcuları da olacak. İşte o nedenle buradan, bir kez daha ilan ediyorum: Parola vatan, işareti namus! Kahrolsun istibdat, kahrolsun zulüm!  Yaşasın hürriyet, adalet, müsavat ve meşveret!"

Akşener'den 'İttihat Terakki' Vurgulu Gezi Çıkışı: Gezi, Müstemleke Rejimine Karşı 1908 Ruhudur!

"Son Jön Türk: Meral Akşener"

T24'teki köşesinde "Son Jön Türk: Meral Akşener" başlıklı bir yazı kaleme alan Yalçın Doğan, Akşener'in kullandığı "istibdat" ifadesi için "Bu slogan ve bu ifade ile birlikte, Türkiye'nin bugün yaşadığı rejim tarihteki yerine oturuyor" dedi.

"1876 Anayasasını ortadan kaldıran, II. Meşrutiyet'in ilan edildiği 1908 yılına kadar otuz üç yıllık 'II. Abdülhamit' dönemini anlatan ‘istibdat' , günümüzde tek adamın otoriter yönetimine dönük benzerlik, tarihsel bir çağrışımla İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener tarafından dile getiriliyor"  diyen Doğan, şu ifadeleri kullandı: 

"'Yaşasın hürriyet, adalet, müsavat, meşveret.' Yani özgürlük, adalet, eşitlik, dayanışma.

1789 Devrimi'nin özgürlük mücadelesindeki özdeyişlerden:

'Liberté, egalité, fraternité.' Özgürlük, eşitlik, kardeşlik deyişini hatırlatan bir çığlık.

Gezi davasında hukuk aramak, davayı hukuki kavramları ve süreciyle açıklamak çok boş bir iş.

Osman Kavala ve yedi değerli insanımıza verilen cezanın adalet ve siyasi tarihimiz açısından artık vazgeçilmez bir yere sahip.

'Kavala ve yedi değerli insanımıza verilen ceza toplumda tam bir kırılmayı yansıtıyor.

Suçsuz olmaları, suç için hiç bir kanıt bulunmayışının çok ötesinde, verilen cezalar baskı rejiminin en temel şifrelerinden birine dönüşüyor.

Bu ülkede ne özgürlük var, ne adalet.'

Bu zaten sır değil. Gezi kararıyla birlikte tarihsel olarak, neyi nasıl yaşamakta olduğumuz netleşiyor. Onun içindir ki:

'Bu kırılma, özgürlük ve adalet taleplerini yükselten bir kırılma.'

Aynı kırılma Meral Akşener'in benzetmesi ve haykırışıyla bütünleşiyor.

Akşener'in dile getirdiği sloganlar, sözünü ettiği tarihsel kesit II. Abdülhamit rejimine karşı çıkan, onunla mücadele eden 'Jön Türkler'in' sloganları.

Başlıca üyeleri arasında Namık Kemal, Şinasi, Ziya Paşa, Ali Suavi, Agah Efendi, Abdullah Cevdet, Ahmet Rıza, Refik Bey, Ayetullah Bey, Reşat Bey, Sami Paşazade Sezai, Dr. Nazım gibi aydınların bulunduğu Jön Türk hareketi Osmanlı'da özgürlük ve Meşrutiyet düşüncesinin yerleşmesinde büyük rol oynuyor.  

Bu isimleri vermeden, kavramı anmadan Jön Türk hareketine gönderme yapan Meral Akşener Gezi'yi tanımlıyor:

'1908'de istibdata karşı koyan ruh ne ise, Gezi de, odur.'

Yaptığı tarihsel eleştiri ve benzetme ile Meral Akşener siyasi tarihimizdeki yerini alıyor:

'Son Jön Türk olarak.'

Adını yukarıda saydığım aydınlardan farklı bir yönü var Akşener'in. Yüz on dört yıl önce o aydınların 'sadece kalemleri, çıkardıkları dergileri ve gazeteleri' var.

Oysa, Akşener'in elinde bugün 'halktan aldığı gücün her geçen gün arttığı bir siyasi parti' var."

yalçın doğan dikkat çekici son jön türk meral akşener yazısı