Yandaş Gazeteden Suriye Haberi: Ankara'nın 2, Şam'ın 5 Talebi Var

TAKİP ET

AKP'nin Suriye diktatörü Beşar Esad rejimi ile diyalog kurmaya hazırlandığına yönelik emareler giderek artıyor. Yandaş Türkiye gazetesi, anlaşma için Ankara ve Şam'ın taleplerini yazdı.

İktidarın Suriye diktatörü Beşar Esad'la anlaşmaya yönelik girişimlerde bulunduğuna dair emareler giderek çoğalıyor. AKP'li Hayati Yazıcı ve Metin Külünk'ün açıklamalarının ardından Cumhur İttifakı'nın Rus ve Çin sevdalısı kanadı Vatan Partisi'nden bir heyetin Suriye'ye giderek Esad'a görüşeceği duyurulmuştu.

Yandaş Gazeteden Suriyeli Haberi: Dönüşler Şam, Humus ve Halep'le Başlayacak

Esad'ın Talepleri

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen'in haberine göre "Şam-Ankara görüşmelerinde Beşar Esad cephesinin öncelikli istekleri belli olmaya başladı". Habere göre Esad rejimi İdlib'in, Reyhanlı-Cilvegözü Sınır Kapısı ile birlikte Kesep Gümrüğü'nün Şam'a devredilmesini istiyor.

Ayrıca Esad yönetimi Civegözü-Şam arasında ticari koridor, Deir el-Zor, Haseke şehirleri ve Halep-Lazkiye arasında ulaşımın sağlandığı M-4 karayolunun kontrolünün tamamen kendisine bırakılmasını talep ediyor. Bunun yanı sıra Esad, Avrupa ve ABD'nin Esad'ı destekleyen bürokrat, işadamı ve şirketlere yönelik yaptırımlarına karşı Türkiye'nin desteğini talep ediyor.

Türkiye'nin Talepleri

Türkiye ise Şam'ın taleplerine karşı Kürtçü terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'den tamamen temizlenmesini, sınırda terör tehdidinin ortadan kaldırılması, muhalefet ve Şam arasında siyasi-askeri entegrasyonun sağlanması ve Suriyeli geçici sığınmacıların ggüvenli ve onurlu geri dönüşlerinin sağlanmasını istedi. Ayrıca Şam, Halep ve Humus'un Suriyelilerin geri dçnüşü için pilot bölge yapılarak akabinde bu bölgenin genişletilmesini talep etti. 

yandaş gazete türkiye gazetesi suriye haberi ankara 2 şam 5 talebi var terör yılmaz bilgen esad rejimi idlib reyhanlı cilvegözü sınır kapısı kesep gümrüğü ticari koridor deir el-zor haseke halep lazkiye yaptırım kürtçü terör örgütü pkk ypg humus suriyelil