Yandaş Gazeteden Suriyeli Haberi: Dönüşler Şam, Humus ve Halep'le Başlayacak

TAKİP ET

AKP'ye yakınlığıyla bilinen Türkiye gazetesinin "Suriye'ye ilk dönüş üç bölgeye" haberi dikkat çekti. Türkiye gazetesi, Suriyelilerin ilk aşamada Humus, Şam ve Halep'e gönderileceklerini yazdı.

Türkiye gazetesinde yayımlanan Yılmaz Bilgen imzalı haberde "Türkiye’nin Rusya, İran ve Şam rejimi ile yürüttüğü görüşmelerde mültecilerin geri dönüşü önemli yer tutuyor. Türkiye, taraflara ilk aşamada Humus, Şam ve Halep’in güvenli geri dönüş için pilot bölge olması ve daha sonra bu çerçevenin genişletilmesini istiyor. Ankara’nın teklifi nde dönüş esnasında mültecilerin can güvenliği ve sonrasında mallarının iadesi, tüm özlük haklarının verilmesi ve sürecin garantör ülkeler dâhil tarafl arın kabul edeceği bağımsız siyasi, askerî uluslararası niteliğe sahip birimler tarafından kontrolü de var" ifadelerine yer verildi.

Türkiye gazetesinin haberine göre Suriyeli Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Mahli, Suriye Geçici Hükümeti eski Müsteşarlarından Muhammed Sermini ve Suriyeli siyasetçi Semir Alo'nun fikirleri yer aldı. Yusuf Mahli, Türkiye'nin garantör olduğu bir projenin hayata geçirilmesi halinde yüz binlerce Suriyelinin evine dönmekte tereddüt etmeyeceğini düşünüyor.

"Türkiye'nin Güvence Vermesi Her Şeyi Değiştirir"

Şartların olgunlaştırılarak sağlandığı bir geri dönüşün Suriye üzerinde oluşturulan emperyal oyunu mutlak anlamda bozacağını belirten Muhmmed Sermini ise "Türkiye’nin ana aktör olduğu müdahale ile tüm küresel hesaplar alt üst olur. Nüfusu seyreltişmiş bir coğrafya her türden demografi k tanzime hazır hale gelmiş demektir. Bu noktada Şam’a mutlak kontrol verilirse halkımız yeni dramlar yaşamak zorunda kalabilir. Dera örneğinde olduğu gibi rejime her şartta destek veren güçler hakem ve denetleme-gözetleme makamında olursa çok daha ağır bedeller ödenir. Bu halk Esad’a ve Baas diktasına hiçbir biçimde güvenmiyor. Ancak Türkiye’nin denklemde olması ve güvence vermesi her şeyi değiştirir. Türk tarafının üsteleneceği askeri, siyasi, ekonomik rol bu konuda belirleyici olacaktır" ifafelerini kullandı.

"Türk Kardeşlerimizin de Yorulduğunu Çok İyi Biliyoruz"

Yusuf Mahli "AB’nin Suriye Temsilcisi Don Soenescu, Suriye’nin başkenti Şam’a gitti. Yine Suriye’nin Dostları Grubu üyesi birçok ülke rejimle ilişki kurdu ve BAE, Bahreyn, Umman gibi ülkeler Şam’da büyükelçilik açarak kaldıkları yerden devam etme yoluna gitti. Yine ABD kaynakları, farklı zamanlarda Washington ve Esad rejimi arasında temaslar olduğunu kamuoyu ile paylaştı. Şu an bu ülkelerden bazıları, 2254 sayılı BM kararına imza atmalarına rağmen Türkiye’yi attığı adımlar sebebiyle eleştiriyor. Biz inanıyoruz ki Türkiye hiçbir biçimde bizi Esad’a teslim etmeyecek. Bu nedenle de güvenli, onurlu ve gönüllü geri dönüş için çaba yürütüyor. Türkiye’nin askeri, siyasi ve ekonomik varlığı hepimiz için tek güvence. Şu an bu gücünü, etkisini rejim bölgelerine taşımak istiyor. Şayet bu alt yapı sağlıklı bir biçimde oluşursa yüzbinlerce kişi evine, köyüne şehrine döner. Bize bu konuda gelen sayısız talep var. Suriye halkı gerçekten yorgun ve biz Türk kardeşlerimizin de yorulduğunu çok iyi biliyoruz. Sadece Esad diktasına karşı Türkiye gibi bir gücün teminat vermesi yeterli" görüşünü dile getirdi.

Geri dönüşün mümkün olduğunu, mevcut durumun sürdürülebilir olmadığını belirten Semir Alo, onurlu bir dönüş zemini oluşturulması durumunda sadece Türkiye değil, tüm dünyadan Suriyelilerin vatanlarına döneceğini vurguladı.

yandaş gazete türkiye gazetesi suriyeli haberi dönüşler şam humus halep başlayacak görüşme baırş barış yılmaz bilgen yusuf mahli semir alo muhammed sermini dönüş geri