Yandaş Yazar: Hiç Şüpheniz Olmasın Erdoğan Başörtüsünü Referanduma Götürecektir

TAKİP ET

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başörtüsü meselesini kesinlikle referanduma götüreceğini yazdı.

Yıllar önce kapanmış olan başörtüsü meselesi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu tarafından gündeme getirilmiş, Kılıçdaroğlu kamuda başörtüsü serbestisini yasa ile güvence altına almayı teklif etmişti.

Bunun ardından AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anayasanın zaten bu serbestiyi güvence altına aldığını belirterek yasa değil anayasa değişikliği yapmayı teklif etmişti.

Muhalefetin buna karşı çıkmasının ardından Erdoğan, referandum çağrısı yaptı. Erdoğan ve partisinin yaklaşan genel seçimlere bu referandumun gölgesi altında gitmek istediği konuşuluyor.

Yandaş Yazardan Referandum Öngörüsü

İktidara yakınlığıyla bilinen Sabah gazetesi yazarı Hasan Basri Yalçın, şu ifadeleri kullandı:

"AKP anayasa değişiklik teklifini şekillendirecek ve muhalefetin önüne getirecektir. AKPve MHP oyları tek başına anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirmeye yetmiyor. AKP'nin 286, MHP'nin 48 vekili var. Toplamda 334 yapar. Anayasa değişikliği için 400 sayısı gerekiyor. Referanduma gitmek için ise 360 lazım. Yani ikisi de olmuyor.

Bu nedenle muhalefetin desteğine ihtiyaç var. CHP'nin evet oyu vermeyeceğini artık hepimiz anladık. Geriye muhalefetin diğer partileri kalıyor.

İYİ Parti ve HDP'nin Muhtemel Tavrı

CHP'nin ortakları burada bir tercih yapacak. Ya CHP'yle ya da Cumhur İttifakı'yla beraber oy kullanacak. Bunun muhalefet cephesinde ne tür bir parçalanmışlık görüntüsü bırakacağını bir kenara bırakıyorum. Sayılar üzerinden gitmeye devam edelim.

Eğer İyi Parti destek verirse, sayı 371 yapar ve referanduma gideriz. Yok eğer İyi Parti de 'hayır' der, HDP 'evet' derse 390 yapar. Yine referanduma gideriz.

Muhalefet için birinci öncelik referandumdan kaçmak. O nedenle 400 oyun üzerine çıkmak için HDP, İYİ Parti, hatta CHP bile 'evet' oyu vererek rahatça 400'ün üzerine çıkabilirler.

"Erdoğan Bunu Referanduma Götürecektir"

Tabii ki bu da referandumdan kurtuldukları anlamına gelmiyor. Erdoğan'ın hala referanduma götürme yetkisi var. Ve hiç şüpheniz olmasın Erdoğan bunu referanduma götürecektir. Zaten anayasa değişikliklerini referanduma sunmak gerektiğini defalarca söylemişliği var. Bu örnekte de referanduma gideceğinden emin olabilirsiniz.

Geriye muhalefet için tek seçenek kalıyor. Anayasa değişikliği teklifini topyekûn reddederek konuyu kapabileceğini zannetmek. Halbuki CHP, İYİ Parti, HDP, Demokrat Parti, Saadet Partisi hep beraber 'hayır' oyu vererek referandum kurtarmayı denediklerinde belki günü kurtardıklarını düşünebilirler ama geleceklerini de ipotek altına almış olurlar. Başörtüsünü tekrar gündem yapan kendileri. Fakat şimdi 'hayır' oyu verecek olurlarsa muhalefetin başörtüsü konusunda konumu da netleşmiş olacak. O zaman da bırakın 2023'ü 2028'i bile hayal edemezler."

yandaş yazar hasan basri yalçın sabah gazetesi hiç şüpheniz olmasın erdoğan başörtüsünü başörtüsü referanduma götürecektir kemal kılıçdaroğlu