Bilim İnsanları Nesli Tükenen Pembe Yunusları Dinlemek İçin Yapay Zekayı Kullandı

TAKİP ET

Bilim insanları pasif akustik gözlemleme ve konvolüsyonel sinir ağlarını kullanarak nesli tehilkede olan Amazon Nehri Yunus türlerinin hareketlerini gözlemledi.

Araştırmacılar, Amazon Nehri’ndeki nesli tükenmekte olan iki yunus türünün hareketlerini haritalamak için yapay zeka kullanarak, hayvanların çıkardığı eşsiz tıklama ve ıslıklama seslerini tanımak için bir sinir ağını eğitti.

Taşkın yatağı yaşam alanlarının karmaşıklığı, iç göllerin ve su basmış ormanların incelenmesini son derece zorlaştırıyor. Şimdiye kadar, nehir yunuslarının dağılımına ilişkin bilgilerin büyük çoğunluğu, genellikle nehirler boyunca yürütülen tekne tabanlı görsel araştırmalara dayanıyordu. Göze çarpmayan yüzey davranışları ve uzak bölgelerde görülmeleri, nehir yunuslarının görsel tekniklerle izlenmesini zorlaştırıyor. Havadan görsel izleme yöntemleri son zamanlarda alternatif veya tamamlayıcı bir yaklaşım olarak ortaya çıkıyor.

Bu teknikler, sayım tahminlerini iyileştirme konusunda umut verici olsa da yalnızca açık alanlarda işe yarıyor çünkü ağaçlar insansız hava araçlarının görüntü almasını engelliyor.

Araştırmacıların her yıl yağmur mevsiminden sonra sular altında kalan geniş bir yağmur ormanı alanında yunusların hareketlerinin doğru bir haritasını oluşturmalarına yardımcı olarak daha iyi koruma stratejilerine olanak sağlayabilir.

Sesin kullanılması, GPS etiketleri, tekneler veya havadan insansız hava araçlarının kullanılması gibi geleneksel gözlem tekniklerinden çok daha az rahatsızlık verici bir yöntem.

Katalonya Teknik Üniversitesi’nden biyoakustik uzmanı Michel André, “Ses muhtemelen dünya üzerinde hepimizin paylaştığı tek duyu” dedi.

André ve meslektaşları, pembe nehir yunusu olarak da bilinen boto ve tucuxi adlı iki türün Brezilya’nın kuzeyindeki Mamiraua rezervinin taşkın yataklarındaki faaliyetlerini araştırdı.

Araştırmacılar, hayvanların nerede olduklarını dinlemek için çeşitli bölgelere su altı miikrofonları yerleştirdi.

André, yunus seslerini Amazon’un gürültülü ses ortamından ayırt etmek için yapay zekaya başvurduklarını ve kayıtları “tıpkı kendi beynimizle yaptığımız gibi” sesleri gerçek zamanlı olarak kategorize edebilen geniş öğrenme sinir ağına eklediklerini söyledi.

Bogota’daki Kolombiya Ulusal Üniversitesi’nde Amazon yunusları üzerine çalışan Federico Mosquera-Guerra, araştırmacıların bu teknolojiyi kullanarak “aksi takdirde neredeyse imkansız olacak” bilgi kümelerini analiz edebileceklerini söylüyor.

Yapay zeka yunus seslerini, yağmur seslerini ve tekne motoru seslerini tanımlamak üzere eğitildi. Her iki yunus türü de çevrelerini algılamak için neredeyse sürekli olarak ekolokasyon tıklamaları kullanıyor ve ıslık çalarak birbirleriyle iletişim kuruyorlar. Bu tıklamaları ve ıslıkları tespit etmek araştırmacıların hayvanların hareketlerini haritalandırmasını sağladı. Botos ve tucuxis’in farklı ıslık sesleri sayesinde sinir ağı türleri birbirinden ayırt edebiliyor. 
 

pembe yunuslar nesli tükenme tehlikesindeki hayvanlar Amazon nehri Bilim insanları araştırma Yapay zeka